Nemesvámos - ​Baláca - Római kori villagazdaság és romkert

Római kori villagazdaság és romkert. Magyarország legnagyobb látogatható római kori villagazdasága a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca. Veszprémtől és a Balaton partjától alig 10km-re fekszik Nemesvámos és Veszprémfajsz települések között. Hamisítatlan római kori hangulat járja be az autentikus területet, mely kellemes kikapcsolódást kínál mindenki számára.

A területen 3-4. századi impozáns lakóházak tekinthetőek meg, valamint az ezt környező épületek. Falfestmények, mozaikpadlók mutatják a földbirtokosok gazdagságát, mely Közép- Európában egyedülálló.

A rómaiak első megjelenése az 1. századra tehető, vélhetőleg egy légiós katona volt a terület birtokosa. Majd a 2-3. századra nőtte ki magát a terület egy hatalmas komplexummá, mely egészen a 4. századig növekedett. A területen állatgondozással, mezőgazdasággal foglalkoztak, lényegében egy majorság volt. A központi lakóépület, valamint a környező gazdasági épületek egykoron 55 hektárnyi területen helyezkedtek el. Jelenleg ebből közel 2 hektár látogatható. A legimpozánsabb történelmi emlék a központi lakóház, amely 2400 négyzetméteres területen fekszik, egyike a legnagyobb ismert pannóniai villaépületeknek. Az itt berendezett enteriőr révén átélhetővé válik a római kori életmód és lakáskultúra. A villagazdaság két fő épületét összekötő folyosóban bemutatásra kerülnek a Veszprém megyében előkerült kiemelkedő faragott kőemlékek, szarkofágok, sírkövek. A villagazdaság kertje parkos kialakítású, ahol korszerű napóra mutatja az idő múlását.


Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány