Pálfi Attila - Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
„Bolondok lennénk, ha kihagynánk a trendeket”
Milyen ízzel/ízekkel készül az idei versenyre?
Van 3-4 elképzelésünk, ami stabilnak tűnik az egy nagyon népszerű magyar gyümölcsből készül különféle fűszerekkel. Fejben már összeállt a recept, de ha a gyakorlatban más ízt kapunk, mint amit vártunk, akkor változtatok rajta. A versenykiírás szerint is fontos a helyi alapanyag, így mi is a Balatonhoz köthető termékekkel dolgozunk. Az a gyümölcs is, amiről beszéltem, itt terem mellettünk a tó partján. A másik fagylalt alapja valamilyen csokoládé lesz, de hogy hogyan rétegezzük, fűszerezzük, díszítjük, hogy milyen ropogós elem kerül bele, az még kiforratlan. Több változatot is készítünk, amelyik a legjobban sikerül, azt fogjuk bemutatni a versenyen.
Honnan jön az inspiráció, figyeli a trendeket, hogy mi a divat?
A Balaton Fagyija régiós verseny, így ez behatárol, nyilván nem megyek maracujával vagy kókusszal. De az évad márciustól októberig tart, egy versenytől függetlenül is készülünk mindig új ízekkel, ötletekkel, persze minden attól is függ, mit sikerül beszerezni, szóval menet közben is alakulnak a dolgok. Évről-évre nagyjából 70-80 íz fordul meg a pultban, van, amelyik csak néhány napig, egy hétvégéig, ha a vendégeknek nem tetszik, kivesszük a kínálatból. Van, hogy az alapanyag fogy el, mint például tavaly a rózsavíz, amit a rózsavizes málnafagyihoz használtunk. Idén új próbálkozásunk a sós fehércsokoládé fagyi lesz. Kóstoltam már bonbon formában, fehérborsos fűszerrel, de ilyen újdonság lesz a fahéjas tonkabab íz is.
Van a fagylaltok tekintetében olyan őrület, mint mondjuk a dubaji csoki volt tavaly év végén az édességek közt?
Bolondok lennénk, ha kihagynánk a trendeket. A fagylaltozók nagy részében van dubaji csokis, ahogy nálunk is. De ilyen a Halleluja fagyi, amit mi is kitettünk a pultba. Ez volt az idei fagylalt világnap újdonsága, pedig nem túl bonyolult ízkombináció, alapvetően mogyorós tejcsokoládé, egész mogyorókkal. A hírverése hangos volt, emiatt olyan népszerű, nálunk is lesz húsvétig biztosan. De a cukrászdánk slágerízei a saját kreációk, ezért jönnek be legtöbben, ezek az unikum fagylaltok állandóan népszerűek.
Sokan kérnek mentes fagyit?
A mentes fagylalt érdekes kérdés. Én nem pártolom igazán, nem szeretem az édesítőszereket és egyéb helyettesítőket. Ha egy fagyiban nincs is cukor, azért még ugyanannyi benne a kalória. Persze, akik érzékenyek valamilyen összetevőre, azok nem tehetnek mást. A gyümölcsfagyijaink tejmentesek, így laktózérzékenyek is ehetik, bár cukor abban is van.
Ki az első számú kritikusa, kinek a véleménye számít, ki kóstolja meg az új kreációt először?
A család és a dolgozók, egy új íz esetében mindenki elmondja a véleményét. Ha úgy gondoljuk, hogy jó, akkor mehet a pultba.