Pálfi Attila - Vitorlás Fagyizó, Balatonmáriafürdő

„Bármiből lehet fagylaltot készíteni”

Milyen ízzel/ízekkel készülsz az idei versenyre?

Tavaly és tavaly előtt is extrém ízekkel indultam, volt sajtos-tejfölös lángos íz és hekkfagylalt. Idén sem lesz másként, de egyelőre nem árulom el, debütáljon majd a versenyen. Minden esetre a Balatonhoz köthető ez is, de olyat készítek, amilyet más eddig fagylaltban még nem alkotott, szóval a tőlem megszokott extrém vonalon. Sokan várják már egyébként, hogy idén milyen újdonsággal rukkolok elő. Annyit még elárulok, hogy az alapja közismert fagyi, ehhez teszek hozzá különleges összetevőt.

Honnan jön az inspiráció, figyeled a trendeket, hogy mi a divat?

Nagyon magasak az elvárásaim magammal szemben, a hagyományos ízek nem érik el az ingerküszöbömet. Újítani szeretek, de persze figyelem mind a hazai, mind a külföldi trendeket, próbálok onnan is ötletet meríteni.

Van a fagylaltok tekintetében olyan őrület, mint mondjuk a dubaji csoki volt tavaly év végén az édességek közt?

Én már készítettem dubaji csokis fagylaltot tavaly novemberben is, óriási kereslet volt rá, az első három legjobban fogyó ízünk közt volt. Húsvétkor az angyalhaj fagyival is kísérletezem, de az eredeti recept szerinti rubi csokival, ami 2019-ben volt világszenzáció. Ennél a kakaóbab sötét, mélyvörös színű, tejet adnak hozzá, míg rózsaszín színe nem lesz. Van egy sajátos, pirosgyümölcsös fehércsoki íze, ehhez jön a pisztácia és speciális vattacukor.

Sokan kérnek mentes fagyit?

Nagyjából a vendégeink 30%-a küzd valamilyen intoleranciával, leggyakoribb a tej, a cukor és a glutén, de nálunk mindig vannak növényi tejes és édesítőszerrel készült fagyik. És csináltam egy allergén táblázatot is, hogy mindenki megnézhesse az összetevőket.

Ki az első számú kritikusod, kinek a véleménye számít, ki kóstolja meg az új kreációt először?

A feleségem. Annak idején egyébként a lángosos íz az ő ötlete volt. A hekkfagyit nem szerette, mert nem eszi meg a halat, a mostanit is ehhez hasonlította… Számomra nagyon fontos, hogy egy-egy extrém íz kitalálása után sokat gyakoroljak, hogy szakmailag minden megfelelő legyen, azaz olyan állaga, íze legyen mindennek, amilyennek lennie kell. Évek óta azt vallom, hogy bármiből lehet fagyit készíteni. Idén is lesz a pultban zöldséges kreáció, tavaly ugyanis nagy sikere volt az uborkás-mentás fagyinak, amivel különdíjat is nyertem. De a sült kaliforniai paprikás málnafagyinkat is nagyon szeretik.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány