​Papp Imre, a Hotel Kapitány Sümeg igazgatója

Középkori lovagi torna egy négycsillagos wellnessben

A róla szóló első cikk címe szerint ő a sümegi várkapitány – ez össze is foglalja Papp Imre életét. Öt testvérével és családtagjaikkal 35 éve vágott bele a hatalmas feladatba, ami turisztikai szempontból mára felvirágoztatta a várat. Innováció tekintetében pedig nincs megállás!

Eredetileg villanyszerelőnek tanult, de többet szeretett volna, ezért Budapestre ment főiskolára. Családot is ott alapított, de a feleségével üzemeltetett egy büfét a Sümegi Várban. A Megyei Idegenforgalmi Hivatal azonban 1989-ben életveszélyessé nyilvánította a várat, így Papp Imre megfogalmazása szerint, mivel szerették volna tovább vinni a pavilont, kénytelenek voltak magukra vállalni a vár üzemeltetését is. „Hatan vagyunk testvérek, mindenkinek építőipari szakmája van, így végül a kezünkbe vettük a vár karbantartását – mesél a kezdetekről Imre. – Hitelt nem vettünk fel, az összes tartalékunkat elnyelték az első lépések. A Hadtörténeti Múzeum segítségével kiállításokat, múzeumi szobákat rendeztünk be, majd, hogy vendéghívogató program is legyen, Vándorffy László megrendezte az első várjátékot, amit több híres előadás követett. A 2-300 szereplővel működő előadásokból a költségek levonása után azonban semmi haszon nem maradt, így jött a kisebb szereplőgárdás lovagi torna ötlete, ehhez viszont lovakat kellett vásárolnunk.” Imréék nappal várat építettek, este lovagi tornát, bemutatókat tartottak, éjjel szórólapoztak, hogy hírét vigyék a programoknak. Öt év múlva pedig belefogtak a vendéglátásba is: egy középkori éttermet és konyhát hoztak létre. A családtagok újabb generációja mind olyan szakmát tanult, ami szükséges volt a fejlődéshez.

Időközben annyi lovuk lett, hogy kellett egy istálló is a vár tövében, de azt a területet korábban már kijelölték motel építésére, ezért nem volt mit tenni, kénytelenek voltak az istálló fölé szobákat építeni. A folyamatos bővülés miatt megvették a Kisfaludy várkertet, ahová egy új istálló és étterem is épült. „A panzió melletti üres telekre négycsillagos wellness szállodát építettünk, így alakult ki a mai 160 szobás Hotel Kapitány konferenciateremmel, étteremmel, beltéri és szabadtéri fürdővel. Az évek alatt kialakult az a 60 hektáros birtok tanyaközponttal, ahol ma mangalicákat és lovakat tartunk. Saját sertéstelepünk látja el az éttermünket, évente 1000 hízót dolgozunk fel.”

Bár a vár állami tulajdon, amit az önkormányzat ingyenes használ, az üzemeltetés Papp Imre és felesége, illetve nagyobbik lányuk kezében van. A várhoz tartozó birtok a testvérek közt oszlik meg, a mintagazdaság Imre legkisebb lányának családjáé. Sajnos az egyetlen fiú örökös, Imre nyolc éve már nem lehet velük, de felesége tovább viszi a szálloda, a csárda, a lovarda ügyét. Időközben fedett lovarda is épült, és megújult a 2000 fős nyári színház is.

Imre azt mondja, az életük lépéskényszerek sorozata: a lovagi játékokhoz lovakra volt szükség, nem volt istállójuk, hát építettek, szükség volt szobákra, elkészült a panzió, kitalálták a vendéglátást, létrejött a csárda… Őrült tervekből sincs hiány, egy felvonót is terveznek a várba, de a végcél, a 16. századi állapot rekonstruálása.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány