Polgárpukkasztó ízötlettel készül

Pálfi Attila - Vitorlás Fagyizó

A balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó fagylaltmestere, Pálfi Attila szeret kreatív ízekkel kísérletezni. Tavalyi sajtos-tejfölös lángos fagyija nagyot robbant, elhozta a különdíjat is, de ami talán még fontosabb, a vendégek egyik nagy kedvence lett.

Milyen íz, újdonság, izgalmas fagylaltkreáció készül az idei versenyre?

Bár már kitaláltam, mivel indulok, nem szeretném elárulni, legyen meglepetés a versenyen. De annyit elmondhatok, hogy a sajtos-tejfölös fagyihoz hasonlóan ez is izgalmas, polgárpukkasztó, nem mindennapi ötlet. A másik íz, amivel beneveztem egy különleges gyümölcs alapanyagból készül, már, ha addig beérik… Ha nem, akkor rögtönözni fogok. Mindkét fagyi a Balatonhoz köthető, hiszen a helyi ízek bemutatása, felhasználása a verseny egyik célkitűzése.

A fagylaltmester szemével, milyen a jó fagyi?

Roppant egyszerű válaszom van erre: amelyik a vásárlónak ízlik. Egyen mindenki olyat, amilyet ő szeret, amilyen az ízlése, hiszen a vendég számára ez a lényeg.

Hol kóstolta eddig a legjobb fagylaltot?

Fogalmam sincs. Azt gondolom erről, hogy amikor az ember elmegy nyaralni, ki akar kapcsolni, kiszabadul a hétköznapi monotonitásból, akkor lélekemelőbb hangulatban van. Ugyanaz a kávé, amit papírpohárból iszik vezetés közben, oda sem figyelve az ízére, teljesen máshogy esik mondjuk vízparton ülve, napsütésben, komótosan iszogatva. Akkor az lehet a világ legízletesebb kávéja. Szerintem az adott lelkiállapotunk nagyon befolyásolja az érzékelésünket. Hiába eszik nálam valaki egy kiváló pisztácia fagyit, ha sorban állás közben lökdösték, ráléptek a lábára, inkább szabadulna.

Mi az ön kedvenc íze?

Két kedvencem van: az egyik a fior di latte, azaz a tejvirág, ami tulajdonképpen egy sztracsatella fagylalt csokoládé nélkül. Rendkívül natúr, tiszta íz. A másik a nálunk is kapható tejcsoki fagyi.

Ha valaki betér egy-két gombócért, és sétálna, kirándulna még a környéken, milyen látnivalót, kedvenc helyet ajánlana?

A környéken van egy remek lángosozó, bátran ajánlom, és persze kiváló fagyizók is. De nálunk található a Balaton második leghosszabb mólója, ahová érdemes kisétálni. A bulizósabbaknak a Delta klub discóját javaslom.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány