Promenád Kávéház Balatongyörök

A Balaton Fagyija 2023 versenyzője

„Én is az olaszoktól tanultam”

A balatongyöröki Promenád Kávéházból Vadócz Jenő nevezett a Balaton Fagyija versenybe. Bár az ő kedvence a pisztácia, idén ez az alapanyag nem szerepel az új ízek között.

Milyen ízzel/ízekkel készül az idei versenyre?
Két fagylalttal nevezünk, de az utolsó finomítások még hátra vannak. Kísérletezés alatt áll egy balatoni borral megbolondított málnasorbet, és egy tejes alapú fagyi mandulával vagy mogyoróval.

Honnan jött az inspiráció, és mennyire számít, hogy szereti-e az adott ízt?
A málnát nagyon szeretem, bort viszont egyáltalán nem fogyasztok, de vannak kedvenc alapanyagaim, amelyek befolyásolják a döntést, ezekhez keresek társítást, másik alapanyagot.

Ki kóstolja meg először az új ízeket?
A közvetlen kollégáim és a kávéház tulajdonosai.

Sokan kérnek mentes fagyit?
A nálunk kapható gyümölcsfagylaltok eleve nem tartalmaznak tejszármazékot, a legkedveltebbek a papaya, a mangó és más gyümölcssorbetek. Mivel süteményeket is készítünk, inkább azokat választják, ha menteset keresnek.

Bicajra pattan-e valaki, hogy messzebbről is átkerekezzen az önök fagyijáért?
A szépkilátó alatt fut a bicikliút, így sokan megállnak, hogy pihenjenek és közben elnyaljanak egy fagylaltot.

Meg lehet verni az olaszokat fagyiban?
Én is az olaszoktól tanultam, egy bolognai kurzusra jártam, de a franciák sem rosszak, mi tőlük vesszük a gyümölcspüréket. Persze a hazai, főleg a Balaton környéki fagyizni vágyók sem panaszkodhatnak. Itthon remek cukrászok vannak, és egyre több különleges íz is megjelenik.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány