Sinka Klára sajtműhelye
A szamár és a tehenek
A berhidai Szamarasház hét tehene adja a tejet, amiből Sinka Klára sajtműhelyében minden sajt, tejföl, túró, kefir, krémsajt és joghurt készül. Egy kiló sajthoz nagyjából tíz liter tejre van szükség, a hét tehén naponta több mint 100 liter tejet ad.
A berhidai Szamarasház hét tehene adja a tejet, amiből Sinka Klára sajtműhelyében minden sajt, tejföl, túró, kefir, krémsajt és joghurt készül. Egy kiló sajthoz nagyjából tíz liter tejre van szükség, a hét tehén naponta több mint 100 liter tejet ad. Széles a paletta: a fehéres, tejes ízű, lilahagymával, medvehagymával, vagy natúran készült friss gomolyasajttól kezdve, a mangalicasonkával töltött, füstölt parenyica tekercsen és mozzarellákon át a berhidai lyukacsosig vagy a köménymaggal és görög szénamaggal fűszerezett sajtig minden megtalálható. „Ez utóbbit Ámornak neveztük el, mert igazi afrodiziákum, amúgy diós-mogyorós íze van – mondja Klára, aki azt is elárulja, miért éppen Szamarasház lett a műhely neve. – Berhidán egyetlen szamár él, a miénk, a tízéves Elemér, még apósunktól kaptuk ajándékba. Amikor sajtért vagy más tejtermékért jött valaki, mindig azt mondták neki, menjen ahhoz a szamaras házhoz. Hát innen a név eredete.” Klára egyébként pszichopedagógus, de nem úgy tűnik, hogy egyhamar visszatalál régi hivatásához. Három gyermekét is „megfertőzte”, a nagyobbak már be is segítenek a parenyica készítésébe. Kedvence a berhidai lyukacsos és a mangalicás füstölt sajt, de mindig van valami újdonság náluk. A nyár egyik kedvence például az epres-joghurtos fagyi, ami a gyümölcs mellett természetesen friss tejből készül.