Siófoki Víztorony és Kávézó

Siófoki Víztorony és Kávézó

A Siófok jelképévé vált, több mint 40 méter magas, 1912-ben épült Víztoronyba panorámalifttel juthatunk fel. A három szintes egykori tartályban teljesen körbejárható kilátó és két kiállítás várja a látogatókat.

Az 1912-ben épített Víztorony mára Siófok leglátványosabb épületévé és a város jelképévé vált. A központban álló, Gergely Jenő és Gut Árpád tervezte épület a régi leírások szerint 45 méteres, a mostani mérések alapján 41,3 méter magas. A toronyra kezdetben valóban a vízellátáshoz volt szükség, ma azonban csak kilátótoronyként és kiállítótérként használják.

A II. világháború idején a németek tüzérségi megfigyelőhelye volt, egészen addig, amíg egy páncéltörő ágyú lövedéke meg nem rongálta. A vízellátásban betöltött szerepe egészen az 1970-es évekig tartott, ezt követően közel két évtizedig üresen állt. 1998-ban belülről felújították az épületet, de a külsejét nem renoválták. 3 évvel később a torony második emeletén panoráma terasz és kiállítóterem nyílt, de még ennek az évnek a végén bezárták a tornyot. 2002-ben már meglehetősen rossz állapotban volt az épület, ennek ellenére csak 2010-ben kezdték el a teljes felújítást, a rákövetkező év végén pedig át is adták. 2022-ig kávézó üzemelt itt, majd egy újabb felújítás után 2023 nyarán a belső térben két kiállítást nyitottak meg.

A belépődíj befizetése után a két panorámalift egyikét használva jutunk fel a víztorony felsőbb részeire, a néhai tartályhoz, ami három részre osztható. Az első emeleten van a teljes egészében körbejárható kilátó, ahol lenyűgöző panoráma vár ránk. Az egész évben nyitva tartó toronyból kitekintve átpillanthatunk a Balaton túlpartjára, a Tihanyi-félszigetre, a Somogyi-dombságra vagy éppen a Hegyhát dombjaira.

A középső szinten a siófoki születésű Varga Imre szobrászművész életútjával és munkásságával ismerkedhetünk. A tárlat a művész születésének 100. évfordulóján nyílt meg. A legfelső szinten Siófok várossá avatásának 55. évfordulója alkalmából rendezett 'múltidéző helytörténeti kiállítás, amihez a város lakói sok tárgyi emlékkel járultak hozzá.

kép forrása: csodalatosbalaton.hu

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány