„Sok híres színpadot megjárt balettsztár kollégám járt már Földváron” - A balett a világon az egyik legnemzetközibb műfaj

A tánc mellett Balatonföldvár szerelmese Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója, az első Hungarian Ballet Grand Prix verseny szakmai vezetője.

Veszprém ad otthont annak a nemzetközi gyermek-és ifjúsági korosztály számára rendezett balettversenynek, amely június 26-a és 29-e közt zajlik majd neves szakmai zsűri részvételével. A cél a tehetséggondozás mellett a hazai balettoktatás-, és művészet népszerűsítése. A támogatóknak, illetve a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa pályázatból adódó lehetőségeknek köszönhetően a 16-18 évesek junior grand prix-jét 2000 euróban határozták meg, a 12-16 éves kategóriánál pedig 1000 eurót lehet hazavinni. A pénzen kívül persze hatalmas nyereség, hogy a zsűritagok személyében olyan balettmesterekkel találkozhatnak a növendékek, akiktől rengeteget tanulhatnak már ebben a néhány napban is. Mivel a résztvevőket Balatonalmádiban szállásolják el, az esemény egy felejthetetlen balatoni élményekbe csomagolt balettverseny lesz rengeteg külön programmal, strandolással, vitorlázással.

fotó: Nagy Attila

A Hungarian Ballet Grand Prix ötlete több pályázatában is szerepelt már. Miért fontos egy ilyen megmérettetés, mennyit mutat meg egy ország kultúrájából, és mit profitálnak belőle a növendékek?
Valóban, 2013 óta többször is beleírtam az igazgatói pályázataimba a grand prix ötletét, kerestük is a lehetőségeket, forrásokat hozzá, aztán jött a Covid és elsodorta. Mostanra azonban összeállt minden. Számomra mindig is rendkívül fontos volt a fiatalok támogatása, hét éve indítottuk el az Operaház szárnyai alatt a Magyar Nemzeti Balettintézetet, ahová idén is rekordszámú növendék jelentkezett. Ez a szám azonban messze elmarad attól, ami az én időmben volt jellemző, amikor is nagyjából 1000 fiú és 2500 lány felvételizett balettre. Most körülbelül a tizede csak… A fiatalok támogatása kódolódott bennem, de egyébként is nagyon hálás feladat bevonni a mostani generációkat, szervezőket, balettmestereket, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítványt abba, hogy olyan dolgot teremtsünk, ami értékeket hordoz és a jövőbe mutat. Mindig is úgy gondoltam, hogy a balett a világon az egyik legnemzetközibb műfaj, hisz nincs verbális akadály, egy szép mozdulat mindenki számára érthető, átérezhető. Célomnak tekintem, hogy megteremtsük a magyar nemzeti balett utánpótlását olyan táncosokkal, akik itthon képzelik el karrierjüket, de akik a világon mindenhol megállnák a helyüket.

Mi a menete a versenyre való jelentkezésnek, és hányan indulnak?
Weboldalon keresztül lehetett regisztrálni, olyan roham volt, hogy meg kellett hosszabbítanunk a határidőt. Két tucat országból 250-nél is többen jelentkeztek, nagyjából 400 számmal, fordulónként ugyanis mást és mást kell előadni.

A díjazáson túl ön is felajánlott egy nagyszerű lehetőséget…
Ha jól teljesít a versenyen, két tehetséges fiatal felvételi nélkül, teljes ösztöndíjjal kerülhet be a Magyar Nemzeti Balettintézetbe.

fotó: Rákossy Péter

A veszprémi helyszín közel van a Balatonhoz, ha jól tudom, önnek is van balatoni kötődése…
A gyerekkoromat Földváron töltöttem, ha van egy kis szabadidőm, pihenni, feltöltődni most is odamegyek a családommal, feleségemmel és két kislányommal. Számomra az a világ egyik közepe.

Ha külföldi kollégáit viszi a környéken valahová, mit mutat meg nekik? Van kedvenc balatoni helyszíne?
Földvár, Földvár és még egyszer Balatonföldvár! Sok híres színpadot megjárt balettsztár kollégám járt már ott, de az egész tó és környéke szívügyem. Nem tudok olyan községet, falut mondani, ahol ne jártam volna. Mindkét partnak megvan a maga vonzereje, gyönyörűsége, és a vízi sportokat is imádom. Jöhet a vitorlázás, vízisí, horgászat, szörf, már a feleségem és a lányaim is velem tartanak. Ha pedig nem víz, akkor ott vannak a dombok, az erdő, a túrázás.

Bár már nem aktív táncos, így nem kell vigyáznia a vonalaira, megkóstolja például a Balaton Fagyija verseny idei finomságait? Van kedvenc íze?
Gyerekkoromban Földváron fogalom volt számunkra Sümegi úr fagylaltja. Mindig hatalmas adagot kaptunk a testvéremmel. Most is, hogy beszélek róla, visszavillannak a régi emlékek, ízek, amikből nem tudok egyet kiemelni. Ha a kedvencemet kérdezi, hosszú a sor. Van ennyi ideje? Vanília, citrom, eper, csoki, karamell…

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány