Sült káposzta Karácsony Bence módra

Ahol a vendégek karnyújtásnyira ülnek a konyhától

A Csopaki Resti by Laurel séfje eredetileg cukrásznak tanult, de ma már sokan elzarándokolnak azért a hatfogásos degusztációs menüért, amit a vasútállomás restijéből átalakított bisztróban készít.

„Minden egy palacsintával kezdődött – vág bele Bence –, a nagymamám és az anyukám családi receptjével, amit folyton tovább fejlesztettem, finomítottam. A középiskola alatt sem volt olyan nap, hogy ne sütöttem volna, rájöttem, hogy nagyon tetszik az ételekkel való foglalatosság és a receptek tökéletesítése. Sokaknak talán furcsa, de 31 éve vagyok vegetáriánus, igaz, az ételeket mindig megkóstolom, szóval ez nem azt jelenti, hogy nem készítek húst, csak nem eszem meg a teljes fogást.”

A Csopaki Resti by Laurelt valójában a covid szülte, és úgy is mondhatjuk, hogy a budapesti topétterem, a Laurel „leányvállalata.” A járvány alatt, amikor a külföldiek eltűntek a fővárosból és sokan költöztek a Balaton mellé, a tulajdonosok úgy gondolták, érdemes követni a vendégeket. „2021 nyarán indult a vállalkozás, akkor jelentkeztem ide a fővárosi csapatból, aztán maradtam, annyira megszerettem a környéket és az itteni munkát. A Balaton mindig nagyon közel állt a szívemhez, az összes nyarat Fenyvesen töltöttem a nagyszüleimnél. Télen is nagy öröm volt idejönni, úgyhogy számomra természetes, hogy nem csak szezonban érdemes itt időt tölteni. Persze ehhez meg kell mozdítani az embereket, szükség van programokra és nyitva tartó, színvonalas vendéglátóhelyekre. Szerencsére az elmúlt öt-tíz évben egyre többen gondolkodnak így.”

A Csopaki Resti street foodos koncepcióval indult, majd nagyot vállaltak azzal, hogy hatfogásos degusztációs menüt adnak. És bejött a számításuk! A nyári időszakban minden nap, télen pedig foglalási rendszerrel tartanak nyitva. Mottójuk, hogy az ország legkisebb és legkedvesebb konyháját viszik a helyi vasútállomáson. „A fine diningban szocializálódtam, ez fekszik igazán, de persze figyelembe vesszük, mit keresnek a vendégek – folytatja Bence. ­– Az étlap a Laurelben készül, de itt egyedül viszem a konyhát. Ez egy különleges látványkonyha, ami nincs üveglappal elválasztva a vendégektől. Hatan férnek el a pultnál, velük beszélgetve készülnek a fogások, karnyújtásnyira tőlem és még 3-4 fő az asztalnál. Ez azért is nagyon jó, mert a vacsora alatt egyre oldottabb lesz a hangulat, amihez hozzájárul a peron melletti nagy grilltojás is, ahová egy pohár ital kíséretében velem jönnek a vendégek.”

Bence mindig rákérdez kinek, melyik fogás ízlett a legjobban, ám végül az egész menüsort felsorolják a vendégek. A harcsapaprikás és az előételnek szánt füstölt vajas kovászos kenyér kap talán legtöbbször szavazatot. Ő egyébként az egyszerűbb ízeket kedveli, mint például a tojás nokedli salátával. Most egy köretnek szánt, de vegetáriánusok számára akár főételnek is számító finomság receptjét hozta.

Sült káposzta

Elkészítése:

Az egész káposztát előmelegített sütőben a sütőlemezre tesszük, 160-180 fokon sütjük, bár a sütés ideje nagyban függ a káposzta méretétől is (kisebb: 2-3 óra, közepes 3-4 óra, nagy 5-6 óra). Hogy jó-e azt úgy lehet megállapítani, ha megnyomjuk és puhának érezzük. A külső levelei teljesen megégnek, de ez normális. Hagyjuk kihűlni a megéget héjban, majd szedjük le az égett leveleket és vágjunk belőle cikkeket. Már csak az van hátra, hogy serpenyőben megpirítjuk és kész a tökéletes köret bármilyen ételhez, de egyébként önmagában is különleges.

Nyáron tökéletesen elkészíthető grillen is (olyan grillek alkalmasak erre, aminek van teteje).

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány