Sümegi Ferences Kegytemplom és kolostor

A Püspöki Palotával átellenben, a Szent István tér közepén találjuk azt a kincset, amelyet akkor is meg kell ismernünk, ha egyébként nem terveztük, esetleg idő, erő vagy kedv hiányával küszködünk!

Az épület gazdag és értékes öröksége nem csak a templombelsőben található csodás tárgyakat és berendezéseket jelenti: az 1696-os első csodálatos gyógyulást követően a templom országos hírű Mária kegyhely és zarándokhely lett.

A ferences rendet a XVII. század derekán Széchényi püspök telepítette le Sümegen, és építtetett számukra templomot és kolostort a belváros legmagasabb pontján. A kívülről puritán épületegyüttes belső terével valóságos kis csoda Sümeg szívében: gyönyörű barokk berendezés várja az Isten házába belépőt. A Szent Mihály arkangyal és a négy evangélista szobrával díszített pompás szószéket a mecénás püspök, Padányi Biró Márton faragtatta. A nem kevésbé ékes főoltár Richter Ferenc karmelita szobrász műve. Az oszlopokkal szegélyezett, szobrokkal és faragványokkal díszített baldachinos oltármű látványa önmagáért beszél. Egyik ámulatból a másikba esünk, ha ide betérünk. Feltétlen szerepeljen a programunkban!

A kegytemplom minden nap 9:00 és 19:00 óra között látogatható.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány