Sümegi Püspöki Palota

A várhegy déli lejtőjén áll a barokk Püspöki palota, amely Sümeg virágkorában, Padányi Bíró Márton püspöksége alatt épült, egy akkor már több mint 200 éves borospince fölé. Zegzugos járataival valódi kuriózum a ma is működő pince – aki teheti, mindenképp álljon meg itt egy pohár finom borra, és hallgassa meg a Palota Pince történetét: múltját és jelenét. Emlékezetes lesz e kis kitérő!

A Püspöki Palotához érve ne felejtsünk egy pillanatig elidőzni a kapuzatnál, amely a két Atlasz-szoborral az épület egyik legszebb része, felette a püspöki címer látható. A földszinti kápolnában még ma is az eredeti berendezés várja a látogatót; falain megcsodálhatjuk Vogl Gergely stukkóval körülvett mennyezetfreskóját és olajfestményeit. A kápolnába érve Antonio Orsatti stukkóit láthatjuk, és ugyancsak az ő keze munkája díszíti a könyvtárat és a többi termet. A palota egykori berendezése, Padányi képgyűjteménye elveszett, illetve szétszóródott, de az eredeti fal- és mennyezetfreskók maradványai sok helyen most is láthatók, valamint helyreállításra várnak még mennyezeti stukkók és az eredeti fa padlóburkolat. A palota már felújított termeiben állandó és időszaki képzőművészeti kiállításokkal elégíthetjük ki a művészet és a műtárgyak iránti kíváncsiságunkat: Sümegi Képtár, Kajári Gyula grafikái, Horváth Márton üvegművész és Frederick Hagan kanadai művész állandó kiállítása vár bennünket

A várhegy déli lejtőjén áll a barokk Püspöki Palota, amely Sümeg virágkorában, Padányi Bíró Márton püspöksége alatt épült, egy akkor már több mint 200 éves borospince fölé. A palota egykori berendezése, Padányi képgyűjteménye elveszett, illetve szétszóródott, de több helyiségben ma is láthatók az eredeti fal– és mennyezetfreskók maradványai, mennyezeti stukkók és az eredeti fa padlóburkolat. A palota helyreállítása folyamatos, a már felújított termekben állandó, és időszaki képzőművészeti kiállítások láthatók (Sümegi Képtár, Kajári Gyula grafikái, Horváth Márton üvegművész és Frederick Hagan kanadai művész állandó kiállítása).

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány