​Süteményes könyv a Balaton mellől

Negyven mentes süteményes recept, minden évszakban az éppen termő gyümölcsökből, a szezonra jellemző ízekkel. A gyenesdiási MóniSüti tulajdonosa második könyvével jelentkezik az életmódváltók nagy örömére.

Kalmár Mónika két éve már írt és kiadott egy süteményes könyvet, amiben akkor még csak két mentes recept szerepelt. Azóta azonban annyian keresik a cukrászdájában is a tej-, liszt-, és cukormentes édességeket, hogy gondolt egyet, és nemrég saját kiadásban megjelentette a MóniSüti mentesen-t. „Gyakran felteszik a viccesnek szánt kérdést, hogyha mindezek nincsenek benne, akkor miből készül, levegőből? De természetesen nem. Mindegyik süteményrecept saját, az évek során dolgoztuk ki és készítettük el az édességeket, így alapvetően a cukrászdánk választéka adta a könyv alapját. Van néhány vegán, azaz tojásmentes is, de nem túl sok, ha lehet mondani, én hiszek a tojás erejében – mosolyog Móni, aki 2013-ban kezdett egy kávézónak sütiket készíteni. Igen hamar jött az igény a diétázóktól, cukorbetegektől, ételallergiával küzdőktől és persze az életmódváltóktól, hogy készítsen számukra is a finomságokból. „Elmerültem ebben a világban, megismertem az elvet, az elérhető alapanyagok körét, ami azóta bődületesen kiszélesedett – folytatja Mónika. – Fontos számomra, hogy a mentes süteményeimnek is hasonló élvezeti értéke legyen, mint a hagyományosoknak, nem lehet száraz, fűrészpor ízű, nem érezheti a vendég, hogy örüljön hogy kap valamit. Az elvem az, hogyha menteset készítünk, az legyen finom!” Mindez olyannyira sikerült, hogy Móni ízeit nagyon megszerették a vendégek, sokan választják olyanok is, akik amúgy nem étkeznek mentesen. A könyv négy részre tagolódik: tavasztól télig az évszakok szerint a szezonalitást követi. Télen a karácsony körüli ízek – a csokis, nehezebb töltelékes, diós, mákos - vannak fókuszban, ilyentájt pedig a gyümölcsösebbek, az érés sorrendjében. „A személyes kedvencem az almás máktorta, aminek mákos lapjai közt almatöltelék és egy kókusztejszínből főzött krém váltakozik. A vendégek is szeretik, de sokan keresik a paleo csokimousse tortánkat is vagy a másik kedvencemet, a paleo brownie-t málnahabbal.” Móni azt mondja, nem kell cukrásznak lenni ahhoz, hogy elkészítsük a sütijeit, a receptek nem túl bonyolultak, bátran vágjon bele hát mindenki, aki mentesre váltana.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány