Taroltak a balatoni fagylaltmesterek

A füredi Bagaméri tulajdonosa négy díjat is besöpört!

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a kiosztott díjak elnyerői közt taroltak a balatoni fagylaltmesterek.

A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében idén Hajdúszoboszlón rendezték meg az Év Fagylaltja versenyt. A város tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója alkalmából egy új kategóriát is meghirdettek „Pávai kedvence” néven. „A hévizek atyjaként” elhíresült Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus egyik kedvenc süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült fagylaltokkal és almás pite fagylaltokkal lehetett nevezni.

A kézműves kategóriában sokaknál a túró volt a slágeríz, főleg bogyós gyümölcsös ízesítéssel, többen is használták a málnát, epret, szedret, ribizlit, de feltűntek olyan csaknem ismeretlen gyümölcsök, mint a josta és a berkenye. A cukrászok a hagyományos ízkombinációkat merész fűszerezéssel bolondították meg, így kóstolhatott a zsűri narancsos-karamelles barnavaj fagyit, fűszeres masala teafagylaltot, vagy éppen malátás pekándiót.

Az „A” kategóriában, azaz a cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyében a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó tulajdonosa, Márton Sándor nyert a Dörgicsei mandulással, így ő kapta az Év Fagylaltja vándorkupát. „A tejszínes krém alapfagylaltot saját mandulapasztával ízesítjük, amit egy helyi gazdától szerzünk be, és ebbe még két karakteres íz kerül: karamellizált, darált mandula, mint roppanós elem és fűszeres meggyvariegátó szegfűszeggel, fahéjjal, keserű mandulával” – árulja el a receptet Márton Sándor.

A mentes kategória első helyezettje szintén a balatoni régió hírnevét erősíti: a balatonszemesi Margaréta Fagyizóból Böröczky-Asztalos Ágnes vihette haza az aranyat Sós pisztácia fagylaltjával, amit feketeribizlis áfonyával ízesített. Ezüstérmes lett a Bogyós jazz fantázianevű fagyijával Wilheim Dávid, a nagykanizsai DaCrema Fagyizó képviseletében, de ezt a kreációt biztosan meg lehet kóstolni majd Balatonmáriafürdőn is, hiszen a Pingvin Fagyizó is az övé, így ebben az esetben is tetten érhető a balatoni kötődés.

A „Pávai kedvence” kategória mindhárom helyezettje a Balaton hírnevét erősíti: Tündérpite fagylaltjával ebben a kategóriában is Márton Sándor nyert Balatonfüredről, az ezüstöt a balatongyöröki Promenád Kávéház fagylaltmestere, Vadócz Jenő hozta el Százéves alma nevű fagyijával, a bronzérmet a Sissi Fagylaltozó tulajdonosa, Koncz Andrea nyerte.

Márton Sándor így mesél a Tündérpite kreációról: „A hagyományos sárgakrém alapfagylaltot szerettem volna izgalmasabbá tenni, ezért tokaji aszúval ízesítettem, majd fahéjjal fűszereztem. Karamellizált diót és diós crumble-t turmixoltam hozzá, így lett süteményes, roppanós az alap, amihez almakockákból készítettem variegátót, karamellel, fahéjjal, pici tokaji aszúval. A fagyi tehát három komponensből áll, amelyek jól harmonizálnak egymással. A Balaton Fagyija versenyre készített Füred kincsének is sárgakrémes alapja van egyébként, csak azt mandulával ízesítettem és erdei gyümölcsökből, ribizliből készült variegátót adtam hozzá. Bár az almás ízvilág talán inkább őszies, azt gondolom, hogy a tokaji borral és a sárgakrémmel sikerült izgalmassá tenni. Az biztos, hogy a vendégeink nagyon várják az új ízeket, a díjazott fagyikat mindenki nagyon szeretné megkóstolni. Most azon dolgozom, hogy minél előbb kikerülhessenek ezek is a pultba.”

De itt még nincs vége a nyereményesőnek: a különdíjasok közt is szép számmal szerepelnek balatoni cukrászdák: a szakmai szervezetek különdíját Balatoni mámoros csokoládéjával Bergmann Nándor nyerte, a füredi Kis Bergmann Cukrászdából. Hajdúszoboszló Centenárium 2025. Különdíját, valamint a Kézműves Fagylalt Nívódíjat pedig szintén Márton Sándor Tündérpitéje kapta, így ő négy elismeréssel zárta a 2025-ös Év Fagylaltja versenyt! Gratulálunk neki és persze minden balatoni díjazottnak, nevezőnek!

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány