„Termények betakarítva, bor lefejtve, jön a kóstolás”
Három hétig tart a Márton nap a Dobosi Borbtirtokon
A szentantalfai Dobosi Borbirtokon régi hagyomány a Márton napi vacsora. Az érdeklődés olyan nagy, hogy manapság három hétig is eltart a jeles nap, így az ünnep előtt és azon túl is várják a vendégeket. Idén ráadásul a séf új, természetesen libából készült fogással rukkolt elő.
„Az újbor bemutatása miatt nekünk, borászoknak izgalmas esemény a Márton nap – mondja Dobosi Győző. – Többször is voltam Amerikában, élnek ott rokonaim, és nagyon tetszik a Hálaadás ünnepe. Tulajdonképpen ennek magyar verziójaként is felfogható ez a nap. A termények betakarítva, a bor lefejtve, jön a kóstolás ideje, aminek elmaradhatatlan alapétele a liba.” A Dobosi Borbirtokon három héten át borvacsorával készülnek pincetúra beiktatásával, ahol a vendégek megkóstolhatják a szűrt és szűrtelen újborokat és egy négyfogásos vacsorával űzhetik el az éhüket. A birtok minden nap nyitva áll a vendégek előtt, így, aki nem foglalt helyet a Márton napi borvacsorákra, azért nem marad le a finom, libából készült fogásokról. „Éveken át libacomb volt a főétel, követve az én ízlésemet, idén először azonban nem ez lesz a főfogás. Hogy a hozzánk régóta visszajárók se unják meg, a séf a következő menüt állította össze: vendégváró előételünk libamáj és borzselé, frissen sült brióssal. Ezt töltött libanyak és a céklakrémleves követi, főételként pedig most libacomb helyett libamellet tálalunk. Akibe pedig még fér egy kis desszert, az természetesen lúdlábat kap.”