Torta a nagy napra!

Balatoni esküvőre fel!

Bár a nyár az igazi esküvői szezon, aki egy Balaton környéki települést választ helyszínül, tavasszal és ősszel is gyönyörködhet a táj színeiben, sőt, télen is rendeznek hangulatos lagzikat a régióban. A torta az esküvők egyik fő attrakciója. Nemcsak az íze kell, hogy finom és emlékezetes legyen, de a külleme is. Streit Krisztina, a Balatonalmádiban található DESSZEReTlek tortaműhely cukrásza évente száz esküvői tortát is elkészít.


„Egy pár életében egyetlen ilyen nap van, egy esküvő megismételhetetlen alkalom, melynek a tökéletes torta igen fontos része – mondja Krisztina. – Nem is egyszer beszélgetek a megrendelőkkel, hiszen fontos, hogy megismerjem őket, kiderüljön mit szeretnének, hogy a torta is különleges legyen, mint maga az esemény, és természetesen passzoljon az adott esküvő stílusához, színvilágához. Évek óta azon dolgozom, hogy a dizájn és a tökéletes ízharmónia együtt mozogjon, ez utóbbiban sokat segítenek a környékbeli minőségi alapanyagok.”

A balatoni régióban tartott esküvők száma az utóbbi években megugrott, amiről a Covid is „tehet”, hiszen rengeteg elmaradt lagzit pótoltak be azóta. Ennek köszönhetően Krisztina közel 130 tortát készített el tavalyelőtt, a járvány utáni évben, amikor ennek megkoronázásaként megkapta a Hungarian Wedding Gala & Award cukrászati szakmai díját.

„A tortaműhelyünkben, ha teljes kapacitással működik körülbelül 80-100 esküvőre készítünk édességeket. Nemcsak megcsinálni kell a tortákat, de ugyanolyan minőségben el is kell juttatni a helyszínekre, hiszen a kiszállítás is a mi feladatunk. Büszke vagyok rá, hogy szerte az országból rendelnek tőlünk tortát, ami a nyári időszakban persze nagyobb kihívás. Érdekes tendencia látszik az utóbbi években: az október majdnem az új május, főleg itt a Balaton-parton. Ősszel csodálatos színekben pompázik a táj, az idő is kegyes többnyire, úgyhogy sokszor jönnek ezekben a hónapokan ide a párok esküvőt tartani. Ráadásul a május egyre kiszámíthatatlanabb az időjárást tekintve. És egyre több téli esküvőnk is van, már érkeztek idei megrendelések is az év végére.

A környékben házasodók kérésére a sütemények dizájnjában, leginkább a színek használatában egyébként gyakran megjelenik a Balaton.”

Krisztina veszprémi származású, esküvője a Tihanyi Apátságban volt, a lagzit Balatonfüreden tartották. „Bár a férjem kecskeméti, nem volt kérdés, hogy hol lesz az esküvőnk – mondja. – De rajtunk kívül is sokan választják ezt a régiót helyszínül. Igazán csodálatos fotósorozatnak voltam szemtanúja például Akarattyán a magasparton, de szintén lenyűgöző fotóhelyszín a Badacsony, a panoráma onnan egészen elképesztő. Kicsit hazabeszélve pedig, ha nem éppen balatoni hátteret szeretne valaki, akkor érdemes elmenni Veszprémbe, ahol, ha kisétálunk a várbeli Szent István király és Boldog Gizella királyné szoborhoz szintén utánozhatatlan szépségű képek születhetnek.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány