Vajon mi lesz az idei Balaton Fagyija díjnyertes íze?

„Igazi turista zarándokhellyé váltak a résztvevő fagylaltozók”

„Nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket” - valószínűleg sokan emlékeznek a Bikini együttes Fagyi című nagy slágerére. Az üzenet igencsak felerősödik májusban, amikor a tó körül minden a Balaton Fagyija versenytől hangos.

A Balatoni Turizmus Szövetség idén 11. alkalommal szervezi meg a Balaton Fagyija versenyt, ami méltán mondhatjuk, az évek során ikonikus eseménnyé nőtte ki magát és a hazai fagylaltkultúra egyik legnagyobb ünnepe lett. „Valóban óriási az érdeklődés, mind a fagyizni szerető közönség, mind a cukrászok és a média oldaláról – mondja Fekete Tamás, a BTSZ alelnöke. – A négyévszakos, Nyitott Balaton kampány egyik fontos törekvése, hogy a régióról ne csak a nyári szezonban jelenjenek meg hírek, hiszen egyre több színvonalas esemény kapcsolódik a térséghez. Ilyen a Balaton Fagyija verseny is, aminek ráadásul mindenki örül, hiszen ez az a téma, aminek csak pozitív üzenete van. Ráadásul a versenyben résztvevő fagylaltozók, cukrászdák az évek alatt a nagy médiaérdeklődésnek köszönhetően igazi turista zarándokhellyé váltak.”


Fekete Tamás hozzátette, hogy az évek során ez a megmérettetés is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fagylaltok minősége egyre magasabb színvonalú lett. „Ez annak is köszönhető, hogy a térség cukrászdái és cukrászai nagyon nyitottak, komolyan veszik a versenyt, és rengeteg kreatív ötlettel kombinálják a helyi alapanyagokból készült ízeket. Nem egy itteni fagylaltmester szerepel kitűnően nemcsak a magyarországi, de a nemzetközi megmérettetéseken is. Így újdonság, hogy az idei évben a zsűrit erősíteni fogja a 2024-es Gelato World Cup bronzérmes magyar csapata, akik számára az Alice Csodaországban mesére megálmodott kreációk hozták meg a dobogós helyet. A csapatban ott volt, így most zsűrizni fog Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fagylaltmestere is. Azon túl, hogy élménybeszámolót tartanak, a tapasztalataikat is megosztják az érdeklődő cukrászokkal a legújabb nemzetközi trendekkel kapcsolatban. Hamarosan elérhető lesz az a felület, amit azért hoztunk létre, hogy regisztrálhassanak azok, akik, ha idén nem is vesznek részt a Balaton Fagyija versenyen, elérjék ezeket az információkat, és ezt a tudást is beépíthessék a további szakmai munkájukba.”

Az idei versenyre május 5-éig jelentkezhetnek a Balaton környéki fagylaltmesterek, cukrászdák. A szervezők az első húsz nevezést tudják elfogadni. Akik már biztosan ott lesznek:

- Pálfi Attila - Balatonmáriafürdő, Florida Fagyizó

- Pálfi Attila - Balatonmáriafürdő, Vitorlás Fagyizó

- Vadócz Jenő - Balatongyörök, Promenád Kávéház

- Wilheim Dávid - Balatonmáriafürdő, Pingvin Fagyizó és Cukrászda

- Papp Balázs - Marcali, Mester Cukrászda

- Konczné Koncz Andrea - Balatonakarattya, Sissi Kézműves Fagylaltozó

- Bodócs-Varga Mónika - Balatongyörök, Cappuccino Fagylaltozó

- Böröczky-Asztalos Ágnes - Balatonszemes, Margaréta Fagyizó

- Márton Sándor - Balatonfüred, Bagaméri Fagylaltozó

- Varga Tamás - Balatonalmádi, Amaretto Fagyizó

- Dobos József - Tihany, Erzsike Fagylaltozó

A több mint tíz év alatt számos új íz került a fagyis pultokba, aminek természetesen a vendégek örülnek a legjobban. Nagy kérdés, hogy vajon mivel múlják felül idén a tavalyi győztes, az Amaretto fagylaltozó ’balatoni tövises mangósorbet’ kreációját? Május 10-én délután kiderül!

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány