Van mit megkóstolni a kísérletező kedvű vendégeknek
A fagylaltversenyek nyertes ízeiért messziről is elzarándokolnak a Balatonhoz
Épphogy csak beindult a nyár, ami mégiscsak a fagyi főszezonja, és már túl vagyunk a Balaton Fagyija vagy éppen az Év fagylaltja versenyen, amin szintén szépen szerepeltek a régióbeli cukrászok. Vajon milyen új kreációkkal várják most a vendégeket? A tavalyi nyertes íz, a Balatoni mámor miatt még Győrből is érkeztek kóstolók a györöki Promenád Kávéházba. Pünkösdi fagyi körképünk kapcsán megkérdeztük a helyi fagylaltmestereket, mi a helyzet idén.
A 2025-ös Balaton Fagyija verseny nyertese a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó lett, a MEKKóstollak fagylalttal, aminek alapja a kecskesajt, ezt bolondították meg egy kis borssal, rozmaringos sült körte variegátóval és sós mandulával. Penovác Anna azt mondja, ráerősítettek a díjra, és sokan keresik is az első helyezett ízt. „Nagyon jó reklám nekünk, hogy győztünk, ki is tettük az oklevelet és a kupát a pultra, igaz, amúgy is mindig igyekszünk megújulni az ízek tekintetében. Idén a mentes vonalat erősítjük, hogy az érzékenységgel küzdő vendégek is fantáziadúsabb fagyikat kaphassanak. A MEKKóstollak kicsit megosztó, hisz, aki nem szereti a kecskesajtot az nem nyal bele, de a többieknek nagyon ízlik. Volt olyan vendégünk, aki direkt azért telefonált Budapestről, hogy eljönne megkóstolni, marad-e belőle, mire ideér.”
Az idei különdíjasok közt volt a balatonszemesi Margaréta Fagyizó, Nemnormálna nevű fagyijával. „Bár az időjárás miatt nehezen indult a május, azért még rossz időben is keresték az új ízt – mondja Böröczky- Asztalos Ágnes. – Ahogy a név is utal rá, nem egy normál málnafagylaltról van szó, ebben is van egy kis plusz, bár van, akinek a paprika már kicsit sok… A kísérletező kedvűek azonban megkóstolják és szerencsére nem csalódnak. Vannak már visszajáró vendégeink, akik kimondottan a Nemnormálnát keresik.”
Márton Sándor fagylaltmesternek parádés év az idei. A Balaton Fagyija versenyen a füredi Bagaméri Fagylaltozó tulajdonosa különdíjas lett, de az Év fagylaltjáról is elhozott négy díjat. „Minden verseny jót tesz, hatalmas reklámértékkel bír, hozzánk is jönnek az ország minden részéről megkóstolni a nyertes kreációkat. Egy-egy díj remek turistacsalogató, beérik a sok munka gyümölcse, mert rengetegen jönnek, és hál’ istennek a vendégek visszajelzése pozitív. Ráadásul ez a Balatonnak is jót tesz, mert viszi a hírünket. Látni, hogy bár a klasszikus ízeket mindig keresik, a Füred kincse, a Dörgicsei mandula vagy a Tündérpite favorit ízek lesznek az idén.”
A balatonmáriafürdői Vitorlás Fagylaltozó tulajdonosa, Pálfi Attila évről-évre extrém ötletekkel bombázza a Balaton Fagyija verseny zsűrijét, és persze a vendégeit is. 2025-ös Ciripella nevű fagylaltjának alapja csokis-mogyorós íz, ám roppanós eleme a tücsök. „Több izgalmas, érdekes ízű fagylaltot készítettem eddig is, de azt látom, hogy a vártnál sokkal nagyobb az érdeklődés a fagyi iránt, mint gondoltam volna. Pedig azt hittem, a vendégek félénkebbek lesznek, de éppen ellenkezőleg, jól fogy a fagyi és az is nagyon tetszik, hogy az érdeklődést nem szűri meg a vendégek életkora: az idősebbek sem zárkóznak el, sőt. A gasztronómia terén fejben dől el, hogy mit merünk megkóstolni, a Ciripella szerencsére jól szerepel, van már külön vevőközönsége, akik visszajárnak. Készítek a mostani fagylaltszezonra kivis spenótfagyit is, és pár napja került ki a pultba a papayából, sárgadinnyéből és ananászból készült íz, igaz, ezt korlátozza az alapanyag-beszerzés. Akinek nem jut éppen, az megkóstolhatja a meggysör fagylaltunkat kárpótlásként, ez volt a pünkösdi hétvége ajánlata.”