Wilheim Dávid a Piemont királyával megy a világbajnokságra
„Egy ilyen verseny hatalmas inspiráció a kreativitásnak”
Az európai középdöntőből Wilheim Dávid, a Balatonmárián található Pingvin Fagyizó és Cukrászda fagylaltmestere is tovább jutott, így képviselheti Magyarországot a Gelato Festival World Masters 2026-os döntőjében.
A Piemont királya fantázianevet viselő fagyit Dávid 2019-ben álmodta meg, amivel rögtön elnyerte az Év Fagylaltja díjat. Az ízkombináció alapja a piemonti mogyoró, amihez tonkababos szederszószt készített. A feketeszeder a Nagykanizsa melletti Nagyrécséről származik, mert mindenképpen szeretett volna beépíteni egy környékbeli alapanyagot, amivel Magyarországot képviselheti. „Az alaphoz tejcsokoládéból, ostyatöretből és karamellizált mogyoróból készült ropogós elem – egészíti ki a receptet Dávid –, kipróbált íz, de évek óta fejlesztgetem, finomítom. Az ötlet egyébként egy szederfagyi készítés közben jött, akkor villant be, milyen jól működne hozzá a mogyoró. Az első és legfőbb tesztelő a feleségem, mert én nem vagyok nagy fagyis. Nagyon szeretem csinálni, kóstolgatni, de egy gombócnál többet egyszerre nem eszem belőle.”

Wilheim Dávid az unokatestvére fagyizójában kezdte a szakmát, segíteni ment el, nem akart a cukrászattal komolyabban foglalkozni. Mivel rá maradt a fagylaltkészítés, úgy gondolta, komolyan veszi a feladatot, mert a legjobbat szerette volna. Képezni kezdte magát, sokat járt Olaszországba, még egy francia világbajnoktól is tanult és persze sok külföldi, szakmai könyvet olvasott. Annyira megszerette, hogy végül átvette a fagylaltozót is.
„Egy versenyen helytállni komplex, összetett feladat, hiszen több szempontnak kell megfelelni: természetesen legyen egy nagyon erős, izgalmas alapíz, egy ropogós elem és egy különleges variegátó. Fontos megtalálni az egyensúlyt, hogy külön-külön is domináljanak az édes, sós, savanykás ízek, együtt pedig legyenek harmóniában. Nagyon szeretek versenyezni, mindig egyre nagyobb célokat tűzök ki, de persze a világbajnokság a csúcs, ahová el lehet jutni. Ez volt a célom, erre készülök több, mint 4 éve. Ha sikerül, lesz újabb négy évem, hogy kitaláljam, hogyan tovább, és megint meg lehet próbálni, hiszen egy ilyen verseny hatalmas inspiráció a kreativitásnak.”


