„Amikor a test és a lélek is jól lakik”

Taste Balaton Fesztivál (március 8-17.)

Étel, ital, kultúra – ez a mottója annak a tíznapos rendezvénysorozatnak, amely a balatoni régióban indul idén először, és amelyhez 26 étterem csatlakozott, közel 100 izgalmas programmal.

Az ötletgazda Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa, a megvalósítást Budavári Dóra és Kalas Györgyi főszervezők vállalták magukra. Céljuk, hogy már a nyári időszak előtt elinduljon a szezon, és aktivitást vigyenek a környékre. Mi lenne izgalmasabb annál, mint egy többnapos, hatalmas gasztro- és, kulturális rendezvénysorozat a Balaton körül? „Hasonló külföldi példák ösztökéltek – mondja Csapody Balázs –, na meg az a régi vágyam, hogy ehhez a régióhoz ne csak a nyaralás, a pihenés, a strandolás gondolata társuljon, hisz van már számos olyan egész évben nyitva tartó, minőségi vendéglátó-, és szálláshely a környéken, amelyek szintén a négyévszakos Balaton elképzelés megvalósítását szeretnék.

A Taste Balaton fesztivál lényege, hogy nem egy közös helyszínen lépünk fel, hanem mindenki a saját éttermében, szállodájában marad, és oda hív olyan fellépőket, vendégeket, akik nyitottak a gasztronómiára és a kultúrára. Olyan művészek vesznek részt a programsorozatban, akiknek van valamilyen kötődése az adott helyhez, illetve az előadások tematikája beilleszthető a fesztiválba, azaz zenéről, irodalomról, képzőművészetről és persze gasztronómiáról szól. Az nagyon fontos, hogy az ételek, italok és a kísérőprogramok stílusa közelítsen egymáshoz és magas színvonalon valósuljon meg. Nem tömegrendezvényt szeretnénk, hanem egy színvonalas idénykezdést.

Hogy egy kicsit hazabeszéljek, nálunk, a Kistücsökben találkozhatnak majd például Frenreisz Károllyal, akinek van balatonszemesi kötődése, és persze az is érdekes, hogy a Gundel család leszármazottjaként hogyan viszonyul a gasztronómiához. Több könyvbemutatónk is lesz: ilyen a Ferencesek főztje, ami egy 1700-as évek végén íródott magyar szakácskönyv, és amiből kiderül, mit jelentett akkor a magyar konyha, milyen ízek domináltak, milyen volt a fűszerhasználat. De jön hozzánk Dragomán György, Nyári Krisztián és Iglódi Csaba is egy-egy könyvvel, beszélgetéssel, természetesen finom vacsorával egybekötve. Minden étterem hasonló programmal készül, változatos tematikával. Lesz sok helyi zenész, festőművész, Laposáék például meghívtak egy tapolcai színtársulatot. A rendezvényekre jó előre foglalni, használható a Széchenyi kártya is, és érdemes végignézni a Taste Balaton honlapján, milyen eseményekre szeretnének elmenni az érdeklődők. Aki kerékpárra pattan, több helyszínt is bejárhat, Füredtől Fonyódig és tovább. Ebben applikációs segítséget is kap stratégiai partnerünktől, a BalatonBike365-től. Közös célunk, hogy márciusban is megmutassuk a Balaton és a környék szép arcát, ami nem a fürdésről szól. Persze meg lehet fürdeni a kultúrában és a gasztronómiában, így a test és a lélek is jól lakik.”

További információk: https://tastebalaton.hu/

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány