Balaton Bor Bár
Magyarország legnagyobb borbárja a Balaton
Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője elmondta, hogy már évek óta folyik a munka a négyévszakos Balaton gondolat promotálásáért, ennek egyik új állomása a Balaton Bor Bár projekt.
„Szép számmal folytattunk kampányokat, rengeteg régiós eseményt támogattunk eddig is abból a célból, hogy ösztönözzük, fellendítsük a belföldi turizmust. Erősségünk az a páratlan turisztikai kínálat, amely nemcsak a nyári szezonban, de egész évben izgalmas kikapcsolódást jelent az idelátogatóknak. A térségben mindenki talál az ízlésének, igényének megfelelő programlehetőséget, nincs az évnek egyetlen olyan hete sem, amelyen ne kínálna a Balaton és környéke színvonalas rendezvényeket. Ősszel a kerékpározás és a gyalogos turizmus mellett elsősorban a bor-, és gasztroturizmusra fókuszálunk, ezért indítjuk útjára a Balaton Bor Bár kampányt, amelyhez már számos helyi borászat, pincészet csatlakozott, a regisztráció pedig folyamatos.”
Princzinger Péter szerint nem érdemes azt várni a Balatontól tavasszal, ősszel és télen, mint amit nyáron nyújtani tud. „Szezonhosszabbítás helyett inkább különálló szezonokról kell beszélni, hiszen ezekben az időszakokban a tó és környéke teljesen más arcát mutatja. Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódik a Balaton Bor Bár a VisitBalaton365 legfontosabb őszi kampánya, amely egy kutatás nyomán fogalmazódott meg bennünk. E szerint ugyanis a magyarok számára a Balatonhoz kapcsoló hívószavak ma is a napozás, a strand, a lángos-hekk-sör hármasa, 100 emberből 88% a Balatont a nyári szezonnal azonosítja. Az első 25 kifejezésben, amit a tóhoz társítanak nincs benne a bor, de a kerékpározás is tizenhetedikként jelenik csak meg. Ez pedig azt jelenti, hogy él egy márkakép az emberek fejében, amit meg kell változtatni, hiszen a régióban hat kiváló borvidék van díjnyertes borokkal, de Füreden volt például az olaszrizling borok világbajnoksága is idén, egyszóval van mire büszkének lennünk. És itt van az őszi időszak, amikor már nem megyünk strandra, de még nem jött el a termálfürdőzések ideje, itt van a szeptember, az október, de még a november eleje is, amikor a borkóstolás önmagában is értékes program, de persze kapcsolódhat bármilyen más programhoz, kikapcsolódáshoz is. A Balaton Bor Bár azoknak a bortermelőknek szeretne segíteni, akik vállalják, hogy csütörtöktől vasárnapig nyitva tartanak, és a hozzájuk betérőket vagy egy-egy pohár üdvözlő itallal kínálják, vagy 15%-os kedvezményt adnak a 10 ezer forintot meghaladó számlájuk összegéből, vagy a fogyasztást követően egy palack ajándék borral kedveskednek nekik. Jöjjenek tehát minél többen a térségbe, hiszen megnyílt Magyarország legnagyobb borbárja, a Balaton.”
A régióban egyébként már létezik a BalatonBor egységes bormárka, amit a Balatoni Kör hívott életre. Pach Gábor elnök is nagyon fontosnak tartja a négyévszakos ideát, és az ebbe illeszkedő Balaton Bor Bárt. „Ez a kampány ráirányítja a figyelmet arra, hogy a Balaton ősszel is élettel teli, így az idelátogató vendégek talán nem csak a bort fogják megkóstolni, de ismerkednek az itteni látnivalókkal, részt vesznek az őszi, sőt majd a téli időszak kínálta programokon is. Hogy rögtön egy nagyon közelit említsek, ilyen a Murcifesztivál október 5-én, de természetesen az összes borászt, pincészetet nagyon jó szívvel ajánlom. Mivel régóta foglalkozom pálinkával, és a régióban kilenc kereskedelmi pálinkamárka is megtalálható, aki nyitott szemmel jár, ezeket is megtalálja, megkóstolhatja.”
A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás szerint az őszi balatoni kampányok középpontjában tradicionálisan a gasztronómia áll, ami a helyi termékekre épül. „Ez azért nagyon fontos, mert a gasztronómiai bumm megmutatta, hogy azok a vendéglátóhelyek tudnak igazán jól működni, amelyek egyediségüket a környékbeli termelőkre építve érik el. E tekintetben nagyon szerencsés a balatoni régió, hiszen a desztinációban rengeteg minőségi alapanyagot nyújtó termelő él és dolgozik, így a kimagasló éttermi szolgáltatások mellett a Balatoni Borrégió hat borvidékén készített borok is kiemelt jelentőséggel bírnak.” Fekete Tamás hozzátette, hogy az őszi szezon azonban nemcsak a gasztronómiáról szól. „Olyan komplex szolgáltatói struktúra is elérhető ebben az időszakban, amely minőségi kulturális élményeket és tartalmas kikapcsolódást biztosít. Ezért tartom nagyon jó kezdeményezésnek a Balaton Bor Bár projektet, mert komplex turisztikai élményt biztosít a vendégeink számára.”