„Célom a hazai cukrászat fókuszba helyezése”

Erdélyi Balázs díjat kapott

Kőrösi Csoma Sándor-díjat, azaz a hazai turizmus legmagasabb állami kitüntetését kapta meg Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, aki már hat éve a Balaton Fagyija zsűritagja is.

A díjat Selmeczi László társelnökkel közösen vették át a magyar cukrászat jóhírének erősítéséért és megújításáért végzett munkájuk elismeréseként. „Én is úgyanúgy érzem, ahogy azt az MTÜ vezérigazgatója, Könnyid László elmondta, hogy bár mi vettük át fizikailag a díjat, de valójában az egész cukrásztársadalmat tüntették ki most. Ezzel a díjjal azt a munkát is értékelték, amit az elmúlt években beletettünk a hazai cukrászat fellendítésébe, modernebb és minőségibb irányba való terelésébe – nyilatkozta Erdélyi Balázs. – A gasztroforradalom először a borászatokat és a konyhát, azaz a séfek, szakácsok területét érte el, mi cukrászok, mintha kicsit lemaradtunk volna, nem voltunk annyira fókuszban. A képzéseink és a versenyeink meghozták a munkánk gyümölcsét és az eredmények is visszaigazolják a munkánkat. Ma már szinte minden témában szervezünk versenyt, és ezáltal is egyre több fény került a cukrászatra, ráadásul jönnek szépen a nemzetközi eredmények. Elég, ha a Gelato World Cup világbajnoki bronzérmes magyar csapatra gondolunk, vagy Fazekas Ádám fagylalt világbajnokra, világranglista első helyezettre, de Menyhárt Attila szintén ott volt két éve a World Chocolate Masters világbajnokság döntőjében. Jönnek a fiatalok, és egyre jobb eredményeket érnek el.”

Erdélyi Balázs szerint ahhoz, hogy fejlődjön a szakma, megkerülhetetlen a minőségi alapanyagok használata, valamint az odaadás és a szakmaszeretet, amivel a cukrásztermékek készülnek. Legyen az egy hagyományos receptúra vagy modern cukrászat mindkettőbe ugyanazt a munkát kell beletenni. „A Balaton Fagyija verseny zsűritagjaként is azt látom, hogy mind a szakma, mind a szervezés komoly fejlődésen ment át, ahogy a balatoni régió is ezen a területen. Fekete Tamás, a BTSZ alelnöke rengeteg munkát tett ebbe, és én mindig örömmel veszek részt a zsűrizésben. Az, hogy a balatoni régió erősödik fagyiban, látszik az Év Fagylaltja megmérettetéseken is. A Balaton amúgy nagy szerelem számomra, ott töltöm a nyarakat és ha tehetem akkor tavasszal és ősszel is néhány napot. Visszatérve a Kőrösi Csoma Sándor-díjhoz, azért is örülök neki nagyon, mert jó visszaigazolás a szakmánk számára, és további lendületet ad a fejlődéshez. Célom, hogy a magyar cukrászat egyre erősebben fókuszba kerüljön, mert igazán unikális: ilyen választékkal, kínálattal nem sok helyen lehet találkozni már Európában.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány