Csodás esküvők a Balatonnál

Gyere hozzánk életed felejthetetlen élményéért!

Emlékezetes fotók levendula-, vagy pipacsmezőben? Gyönyörű táj, pazar panoráma finom ízek, fergeteges buli? Mindezt megtalálják, akik a balatoni régiót választják életük nagy napjához.

Szigliget és Badacsony környékét nagyon ajánlja Vincze Péter, a Balatoni Kör alelnöke, aki nyilván kicsit hazabeszél, hiszen ő és családja több évtizede üzemeltetik a szigligeti Kikötő Éttermet, a Mérce Bárt, a Kisboltot és a Kardamom Studio Apartmant. Nagyjából 150 esküvő lebonyolításán van túl, egyik főszervezője a Hungarian Wedding Gala & Award eseménynek, úgyhogy tényleg minden tud az esküvőkről.

„Mindig azt szoktam mondani a pároknak, hogy egy esküvő olyan, mint az űrkutatás, legalábbis annyi pénzt el lehet költeni rá, amennyiben úgy alakul. Nagyon fontos tehát, hogy pontosan körül járjuk, ki, mit szeretne, milyen igények vannak, hisz a kisebb, meghitt esküvőktől kezdve a többszáz fős esküvői partikig minden kivitelezhető. A Balaton abszolút a top esküvői desztinációk közé tartozik Magyarországon, legyen szó a környéken lakókról, az ország másik végéből ideérkező párokon, vendégeken át, akár külföldi házasulandókig, hiszen egyre több külföldi pár érkezik ide. Van, akinek távoli rokona magyar, de olyan is többször előfordul, hogy egy korábbi látogatás után dönt úgy a pár, hogy idejön, annyira lenyűgözte a környezet, a szolgáltatások minősége és nem utolsó sorban ára, vagy egyszerűen beleszeretett a tájba.”

Az esküvők egyik legfontosabb eleme a szolgáltatások mellett a gasztronómia, azaz az ételek és az italok. Nem meglepő, hogy az esküvőszervezők is promotálják a helyi szolgáltatók, környékbeli termelők, éttermek, szállásadók termékeit. „Egy esküvő kapcsán két dologra biztosan emlékszünk évek múlva is – folytatja Vincze Péter –, egyrészt arra, hogy milyen volt a buli, másrészt, hogy milyen volt az ételek és az italok minősége, azaz emlékezetes volt-e a menüsor, elég hideg volt-e a bor vagy a koktél, forró volt-e a leves vagy sem, finom volt-e a torta. A balatoni régióban sok szakmai szolgáltató, termelő kapcsolódik egymáshoz, a legtöbb megpróbál olyan alapanyagokat becsempészni a menüsorba, ami az adott helyre jellemző. Nekünk is van olyan beszállítónk, aki a környékről hozza a sajtot, a húst, a zöldségeket, talán furcsa, de nekem még az is fontos, hogy minél kisebb legyen a szállítás, az egész folyamat ökológiai lábnyoma. Bár akadnak küzdelmes beszélgetések a párokkal, esküvőszervezőkkel, azért általában átmegy az üzenet: ha idejönnek ünnepelni, ne norvég lazac legyen a főfogás, hanem mondjuk csináljuk meg ugyanazt keszthelyi tokhalból, vagy wagyu marha helyett balaton-felvidéki angus marhából, az is tökéletesen működik. Szerencsére a legtöbben abszolút vevők az ötleteinkre, javaslatainkra, örülnek neki, sőt, utólag büszkék is rá.”

Persze az elmaradhatatlan esküvői torta is kardinális kérdés, nagyon veszélyes lehet a szállítás, ha az ország másik feléből hozatjuk.

"Ismerek olyan környékbeli cukrászdát, ahol nagyon finom tortát készítenek, de nem hozzák ki, mert főleg a nyári szezonban nincs rá kapacitás, elég idő vagy például nincs a helynek hűtőautója. A Hungarian Wedding Gala & Award 2022-es győztese egy balatonalmádi cukrászda, a DESSZEReTlek tortaműhely, akik kifejezetten az esküvői tortákra, édességekre specializálódtak.

Vannak a régióban nagymúltú rendezvényszervezők, rengeteg esküvőt hoznak a Balatonra egyrészt a desztináció miatt, másrészt mert mindenki tudja, hogy olyan szolgáltatókkal vagyunk körülvéve, legyen szó helyszínről, cateringes csapatról, szálláshelyről, hogy egy teljes csomagot tudnak biztosítani. Nem feltétlenül kell fővárosi, nagyvárosi szolgáltatókat megbízni, mint ahogy azt sem kell gondolni, hogy a nagy napról fotósorozatot csak a Halászbástyán érdemes készíteni.”

Vincze Péter top helyszínajánlatai, ha különleges fotókra vágynál:

„Nyilván hazabeszélek, mert a badacsonyi régió nőtt igazán hozzá a szívemhez, így elsőként Badacsonyban ajánlom a római út melletti Gróf dombot, ami gyönyörű szép, főleg ősszel, szüret idején. Ilyenkor sárgás-narancsos színekben pompázik a táj, és mindenhol szőlődombok ölelik körül. Sok esküvői fotó készül Szigligeten is a Kiskápolnánál, ahonnan gyönyörű a kilátás a Farkas Villára, illetve az öbölre, de a Kisfaludy kilátónál is elképesztő a panoráma egy szép bazaltúttal. Nyáron a legtöbb pár besétál a vitorláskikötőbe, hogy készüljön róluk szép vízparti fotó, de romantikus hátteret teremt a Folly Arborétum, ahol fotózkodhatunk virágokkal, cédrusokkal, ősi fákkal körülvéve vagy, hogy említsek egy déli parti helyszínt is, ott a Kőröshegyi Levendulás. Esküvői helyszínekben nagyon gazdag vidék a Balaton, ahol a szertartástól kezdve az esküvői parti és a vacsora is megvalósulhat.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány