​Díjazott balatoni szállodák az élvonalban

Magas színvonalú szolgáltatásokkal várják a vendégeket

2023-ban először osztották ki a Nők Lapja Travel Awards díjait több kategóriában. A balatoni régióból a vendégek véleménye szerint a legjobb szállodai étterem és legjobb rooftop bar a LUA Resort Balatonfüredé lett, a legvendégbarátabb személyzet a Hunguest Hotel Freya Zalakarosé, a legjobb cukrászda pedig a térségben a füredi Bergmann.

A megmérettetésén a legjobb gyógyszálloda díját a hévízi Hotel Európafit****superior hozta el. Molnár Ágnes vezérigazgató-helyettest arról kérdeztük, melyek azok a szolgáltatások, amelyek kiemelik szállodájukat a többiek közül, és hogy látja, minek köszönhető, hogy a vendégek nekik ítélték a kategória első helyezését. „Sokszor nyertünk már szakmai díjakat, amelyek nagyon fontos visszajelzést jelentenek számunkra, és legalább ennyire fontos vendégeink elégedettsége, az, hogy ők hogyan értékelik a szolgáltatásaink minőségét, miként élik meg az itt-tartózkodásukat. Bár alapvetően gyógyszállodaként ismernek minket, teljes szolgáltatáskínálatunk jóval többet nyújt ennél: gondolok itt a család- és gyermekbarát szolgáltatásainkra, az egyedülálló programkínálatra, vagy a nagyszabású wellness részlegünkre. Az való igaz, hogy a gyógyászati kínálatunk az egyik legszélesebb a vidéki szállodák körében, jogosultak vagyunk a Hévízi Tradicionális Kúra cím használatára is, hiszen a hévízi gyógytermék minden eleme megtalálható nálunk. A gyógyvízre, gyógyiszapra alapozott kezeléseink nemzetközi hírűek, a világ minden részéről érkeznek hozzánk a vendégek.

Gyógyászati szempontból a szállodában az elsődleges fókusz a mozgásszervi problémákon és a prevención van. Ezt segítik a különféle reumatológiai vizsgálatokkal egybekötött iszap-, és gyógykúrák, melyek során hidro- és elektroterápiás kezeléseket, masszázsokat – amelyek közt alternatív-, többféle gyógy-, és távol-keleti masszázst – is kínálunk, és igazi hungarikumként súlyfürdőt, amit főorvosunk édesapja, dr. Moll Károly talált fel.
Rengeteg új beruházást és fejlesztést hajtottunk végre az elmúlt évben. Az imént említett súlyfürdő méltóbb környezetet kapott, bővítettük a kapacitását, és teljesen új diagnosztikai eljárásokat is bevezettünk. Megnyitottuk Vitalium Medical Centre Egészségközpontunkat, Synlab vérvételi pontot, ultrahang-diagnosztikát, valamint többek között belgyógyászati, kardiológiai, ortopédiai, bőr-, és nőgyógyászati szakrendelést is kínálunk. Elérhető dietetikai- és pszichológiai tanácsadás, egyszóval a tevékenységünk már jóval túlmutat a mozgásszervi problémákra fókuszáló kezeléseken, és nagy léptékekkel fordulunk a komplex magánegészségügyi szolgáltatások irányába. Ez a vadonatúj központ szemet gyönyörködtető környezetben épült meg, így aki minket választ, nem egy steril, kórházi közegbe érkezik, szakmailag felkészült empatikus orvosgárdával és hiánypótló szolgáltatásokkal találkozik nálunk, ráadásul rövid határidővel tudunk időpontot biztosítani. Az Európafitben mindig a vendég, a beteg áll a középpontban, ha bármilyen kúrára jön valaki, az nem sabloncsomagot kap, hanem az egyéni panaszokat figyelembe vevő, rá szabott kúracsomaggal látjuk el, természetesen szakorvosi támogatással.”

Ágnes azt is elmondta, hogy bár alapvetően a szállóvendégekre szabták a szolgáltatásokat – hiszen itt nem egyalkalmas kezelések zajlanak, hanem gyakran 2-3 hetes folyamatok –, a környékbeliek közül is sokan igénybe veszik a gyógykúrát és a szakrendelési lehetőségeket, vagy akár az orvosi lézerrel végzett kezeléseket és az egynapos sebészetet. „Ezek mind olyan egyedi szolgáltatások, amelyek nemigen találhatók meg más szállodában – folytatja Molnár Ágnes. – A terveink közt pedig további bővítés és fejlesztések szerepelnek, a megelőzés és a gyógyítás mellett a rehabilitációt is előtérbe helyezve.”

A legjobb családbarát és legjobb programokat kínáló szálloda az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett. Az elismerés kapcsán Kutai Dóra marketing vezetőt kérdeztük. „Mi már 27 éve, az országban elsőként vállaltuk fel, hogy a családok pihenését helyezzük fókuszba. Bár egy igazi otthonnal nem versenyezhetünk, olyan helyet szerettünk volna megteremteni, ahol az énidő és a közösen megélt élmények egyensúlyba kerülnek, miközben a családi pihenéssel járó gyakorlati problémákat is megoldjuk a csomagolástól, a berendezésen át az étkezés zökkenőmentes lebonyolításáig. Ez a díj is bizonyítja, hogy sikerült megvalósítani az elképzeléseinket. A 450 férőhelyes, 10 hektáros parkban fekvő Kolpingban lépten-nyomon találni játéklehetőséget, és játszótárs is mindig akad. Gasztronómiai kínálatunkban a hagyományos ételek mellett elmaradhatatlanok a legnagyobb gyerek kedvencek, és felkészültünk az ételallergiásokra is. A szobákban a családokat az otthon kényelme várja bababarát kiegészítőkkel, a lakosztályokban pedig külön légterű, színes gyerekszobával. Munkatársaink értik, és beszélik is a családok nyelvét.” Dóra elmondta azt is, hogy a szállodai játékbirodalom – Bobóország – babákra és ovisokra is szakosodott, felkészült szakemberekkel az év minden napján rendelkezésre áll. A programsorozatban a vendégek megismerkedhetnek álomhozó praktikákkal, népi hangutánzó „csodahangszerekkel”, a zenebölcsi és zeneovi mellett tánctanulással, a kúszó-mászó, felálló-tipegő gyerekek számára pedig mozgásfejlesztéssel. A napi néhány órás gyerekfelügyeletnek köszönhetően a szülőknek is jut egy kis zsivajmentes énidő. Megszervezik a hétvégék és az iskolaszünetek tartalmas eltöltését is, legyenek ezek akár sportos és kreatív programok, ahol a kamaszok is találnak maguknak elfoglaltságot.

„A hotel közvetlen szomszédságában 2021 nyarán megnyitottuk a Bobo Fun Parkot, ami jóval több mint egy játszóház. Itt a szülők is újra gyerekek lehetnek. Interaktív mászófalak, kötélpálya, trambulin, lézer labirintus, óriás kivetítőn zajló videojáték, VR – mozgásra csábítják még azokat a kamaszokat is, akiknek a kedvenc szállodai szolgáltatása a WIFI. Az aréna a környéken lakók vagy pihenők előtt is nyitva áll. A nagyobb gyerekek örülhetnek igazán új kalandjátszóterünknek, ami tavaly húsvétra készült el kalózhajóval, óriás csúszdával és csúszkapályával. Nem messze pedig egy különleges ugráló domb is helyet kapott.”

A balatoni régió legjobb wellness szállodája a zalakarosi Hotel Karos Spa. A díjjal kapcsolatban Sáfár Mónika marketing menedzser nyilatkozott. „A vendégvélemények monitorozása régóta zajlik nálunk, saját kérdőívünk mellett az internetes szállásfoglaló portálokon és a social media platformokon is, így naprakészek vagyunk azzal kapcsolatban, vendégeink mivel elégedettek és mire kell esetleg több figyelmet fordítanunk. Ami egyértelműen pozitívum, az a szálloda wellness részlege és szolgáltatásai. Ebben mi vagyunk a környéken a legnagyobbak öt beltéri és két szezonálisan működő kültéri úszó-, és élménymedencénkkel. A tavalyi év új beruházása az elhasznált termálvíz újrahasznosítását teszi lehetővé, így fűtjük a kültéri medencéket, és tesszük lehetővé, hogy akár a hidegebb napokon is használni lehessen azokat. Nagy kedvenc lett a vendégeink körében, sokan mennek ki reggelente egy frissítő úszásra ősszel is. Van még gyermekpancsolónk, jakuzzink és termálmedencénk – amit a saját termál kutunk táplál –, ez utóbbit főleg idősebb vendégeink élvezik, de érdemes az ülőmunkát végző fiatalabbaknak is használni, mert a gyógyvíznek jótékony hatása van ízületekre és az izomfájdalmakra.” Mónika nem győzi sorolni a további spa szolgáltatásokat: az ötféle szaunát, melyek közt a tipikus finn mellett van egy melegebb, 100 fokos, de van infraszaunájuk, sőt, kicsit alacsonyabb hőfokkal működő bioszauna is, ami nem annyira megterhelő a szervezetnek, így akár a keringési problémákkal küzdők is használhatják. A gőzkabin mellett pedig van egy 4 fokos jégkamrájuk is, hiszen visszahűtéssel együtt az igazi a szauna hatása.

„A covid kissé átalakította a magyar és külföldi vendégek arányát, de 2023-ra elmondható, hogy a járvány idején megfogyatkozott külföldről érkező gyógycsoportok száma újra nő. A hazaiak mellett elsősorban német, osztrák, cseh, szlovák és egyre több szlovén vendég is érkezik hozzánk. Az elmúlt évek a fejlesztések jegyében teltek: 2021-22-ben felújítottuk a szobákat, új dizájnt és új burkolatokat kapott a spa részleg, energiatakarékos fűtést a termálmedence, de megújult a lobbi és recepciós pult, valamint a kávézó is. Wellness részlegünkön 100 féle wellness-, gyógy- és beauty kezelés érhető el, hogy csak néhányat említsek: van tihanyi levendulás-, és csokoládémasszázsunk, indonéz bambuszrúddal végzett masszázsunk, számtalan antiaging kezelés, az egyik legkedveltebb az aranyló orchidea, amit valódi orchidea kivonattal végzünk, de nagyon hatásos a ráncok eltűntetésében a Diamond hifu elektroterápia is, ami nem éppen olcsó, de nagyon népszerű. És ha már beszéltem a felújításokról: jelenleg éppen az étteremé zajlik, így nemsokára ott is vadonatúj, modern környezettel várjuk kedves vendégeinket.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány