Egységes minősítési rendszer a szálláshelyeknél

Idén augusztusban lesz két éve, hogy megszületett a rendelet, amely a szálláshely-szolgáltatók számára kötelező szálláshely-minősítési eljárást ír elő, egy a vendégek részére átlátható minőségi kategóriákat megkülönböztető, objektív rendszer felállítása érdekében. Hogy mit jelent ez pontosan, és hogyan segíti a szálláshelyeket, turisztikai élményeket kereső vendégeket, abban Könnyid László, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület ügyvezető igazgatója segíti az eligazodást.

A testület (MTMT) nyilvános és transzparens eljárásrend és követelményrendszer mentén, független szakértők közreműködésével végez országosan egységes, a szálláshely üzemeltetők számára ingyenes minősítési eljárásokat tavaly év eleje óta. „A besorolás célja, hogy minden szálláshely-típusban megbízható minőséget kapjanak a vendégek, valamint, hogy a rendszer bevezetése hozzájáruljon a kiszámítható piaci feltételek megteremtéséhez, ezzel is segítve a piacon tisztességesen működő vállalkozásokat, így áttételesen segíti a további ágazati fehérítést – mondja Könnyid László. ­– 2022 januárjától fokozatosan kezdődött meg valamennyi magyarországi szálláshely minősítése. Különböző határidővel, de a minősítő rendszerben való regisztrációs kötelezettség a magánszálláshelyektől a szállodáig mindenkit érint.”

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. ügyvezető igazgatója
Fotó: MTÜ

A szállodáknál a regisztráció folyamata már tavaly év végén lezárult, a kempingeknél, üdülőháztelepeknél és közösségi szálláshelyeknél a határidő 2022. június 30-a volt, a magán- és egyéb szálláshelyeknél 2024. január 1-je. A szálláshelyek minőségi fokozatát egytől ötig, csillaggal jelölik. „A különböző szálláshelyek ellenőrzésére háromévente kerül sor. Mivel a Minősítő Testület nem hatóság, illetve nem foglalkozik fogyasztóvédelemmel, bejelentés alapján nem végzünk ellenőrzést. Két esetben szűnik meg a csillaggal történő minősítés: ha a szálláshely szolgáltatója bejelenti, hogy befejezi tevékenységét és kéri a minősítés érvénytelenítését, illetve, ha egy esetleges eseti ellenőrzés során kiderül, hogy az adott hely már nem felel meg a megítélt kategória követelményeinek. Ilyen esetben érvényteleníthetjük a minősítést, de működésünk alatt ez még nem fordult elő.”

A minősítési rendszer szálláshelyenként eltérő számú és típusú kritériumot tartalmaz. Erről további információ a https://szallashelyminosites.hu/ oldalon található.


Nyitókép:
https://www.freepik.com/

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány