Élményhajó a Balatonon – mindenük a gasztronómia
„A Balaton otthon és üdülő egyszerre”
11 járás, 180 település alkotja a Balaton régiót, ahol az elmúlt tizenöt évben egyre több az egész évben nyitva tartó éttermek, szállodák, vendéglátóhelyek, szolgáltatók száma. Színvonalas programok, rendezvények várják a régióba látogatókat – nem csak nyáron!
A négyévszakos Balaton kampány erősítése érdekében indították el a Somogyi Hírlap és a Sonline.hu Balatoni Gasztro-Élményhajóját, kiemelt szakmai partnerrel, a Mindmegette.hu-val. A Balatonért, a balatoni gasztronómiáért tenni akarók gyűltek össze az új Balaton katamarán fedélzetén. „Mostanra jutottunk el oda, hogy az „Egész Évben Balaton” kezdeményezés sikeréhez elengedhetetlen a gasztronómia fejlesztése, a régióban termelt helyi alapanyagok tudatos felhasználása a balatoni kínálatban” – mondta Lengyel János, a Balatoni Élményhajó kezdeményezője, majd kiemelte, hogy a Balatoni Kulináris Műhely megalakulásával olyan erős tudásbázis jött létre, amely alkalmas arra, hogy képezze a szakembereket, ugyanakkor új kreatív műhelyként is működjön.
„A Balaton otthon és üdülő egyszerre – hangsúlyozta előadásában Czunyiné Bertalan Judit, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztésért felelős államtitkára. – Az elmúlt évtizedekben önálló turisztikai és gasztrorégióvá vált, ugyanakkor borrégió, sportrégió és kultúrtáj is egyben.”
Csendes Olivér, a Visit Hungary Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a balatoni turisztikai térségben 2025 első negyedévében 7,5 százalék fölötti növekedést mutat a belföldi és a nemzetközi vendégszám, és nőttek a költések is. Rámutatott, hogy többet költenek az emberek élményekre, és kevesebbet tárgyi eszközökre. A nemzetközi kutatások szerint a gasztronómia szerepe tovább fog nőni, a legsikeresebbek éttermek a helyi alapanyagokra helyezik a hangsúlyt.
A Mindmegette. hu oldalt Gyurity Mónika termékfejlesztési vezető mutatta be, mint mondta, átlagosan napi félmillió oldalletöltés történik az oldalukon, a social média csatornáikon keresztül közel 1 millió követővel rendelkeznek.
Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke a 12 éve nagy sikerrel működő Balaton Fagyija versenyről beszélt, és arról, hogy az idei megmérettetésen kézműves kategóriában 30 fagyit neveztek, ami országosan is kiemelkedő.
Az ágazati képzőközpontok új rendszere forradalmasíthatja a szakképzést Magyarországon, a Balatoni Kulináris Műhely Ágazati Képzőközpont pedig országos mintaként is szolgálhat – erre mutatott rá Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja, aki kiemelte, hogy a kezdeményezés ma már stabil, nyereséges nonprofit társaságként működik, amely a régió gasztronómiai színvonalának emelését tűzte ki célul.
fotók: Németh Levente