Gasztro-újhullám a Strand Fesztiválon
Balatonbor és az Év strandétele verseny legjobbjai Zamárdiban
A jó zene és remélhetőleg a napsütés mellett a balatoni gasztronómia legjava is ott lesz az idei Strand Fesztiválon augusztus 20-23 között. A rendezvény hivatalos bora nem lesz más, mint a BalatonBor, azaz a Balaton ikonikus, közös márkája, amely a tó körüli borászatok együttműködésének és minőségi elkötelezettségének szimbóluma.
A BalatonBor nem csupán egy ital, hanem egy közösségi kezdeményezés, amely szabályozott stílusú, kizárólag olaszrizlingből készülő, friss, gyümölcsös fehérbor. A márka célja, hogy bárki, bárhol a poharába töltve egy kortyban érezhesse a nyár könnyedségét és a tóparti esték hangulatát.
A fesztivál ideje alatt felsorakoznak a BalatonBort palackozó pincészetek, de meg lehet ízlelni a tó környéki strandételek legjobbjait is. Pénteken a 2024-es Év Strandétele verseny győztese, a Mesés Lángos mutatkozik be a Balatoni Kulináris Műhely fiatal tehetségeivel. Szombaton az idei Év Strandétele cím birtokosa, a balatongyöröki Kicsi Csóka Bisztró kínálja különleges fogását: bivalytatárt velőscsont csónakban. Az ételsorban helyet kap a balatonmáriafürdői A Pizza Sztori Harcsa-Supplíja is, amely a büfékategória győztese lett.
Az italok között is lesz újdonság: a BalatonBor friss, Tihanyi levendulás nyári koktélja, a Balaton Spritz a BalatonBor Truckjánál debütál, tökéletes hűsítőként a nyári bulikhoz.
A kulináris élvezetek mellett a fesztiválozók részt vehetnek Szalai Krisztián SZKART-festészeti workshopjain is, ahol egyedi, balatoni ihletésű emléktárgyakat alkothatnak. „Mindig hittünk abban, hogy a Balaton nemcsak nyaralóhely, de életérzés is. A Strand Fesztivál ideális helyszín arra, hogy ezt a közönség elé vigyük – jó borral, izgalmas ételekkel és a tó szeretetével” – mondta Pach Gábor, a Balatoni Kör elnöke.
fotó: Pesthy Márton