Háromszázan kóstolgatnak másfél héten át

​196 féle szaloncukor közül lett egy györöki cukrászé az első díj

Hogy milyen szaloncukor kerüljön idén a karácsonyfára? Van egy javaslatunk: kóstolják meg a balatongyöröki Promenád cukrászda fügés-diós kreációját, ami első díjat nyert az Év Szaloncukra versenyen.

Tavaly másodikak lettek a robbanócukorkás-mogyorós verzióval, és az ízek versenyéről elhozhatták a legjobb karamellás szaloncukorért járó elismerést is. Idén viszont tarolt Vadócz Jenő fügés-diós édessége. „A cukrászdánk vendégei nagyon szeretik a diófagyinkat karamellizált fügével, ezért gondoltam, hogy elkészítem télre a szaloncukor-verziót is. Aki megkóstolná, egy darabot is vehet belőle a kávézóban, de jelentkeztek már például Franciaországból, hogy szeretnének ebből a fenyőfájukra. Azok számára, akiknek messze van Györök, rendelkezésre áll a webshopunk, és akár díszdobozban is megrendelhetik a szaloncukrot.”


Az Év szaloncukra versenyt néhány éve a ’szeretem a csokoládét’ blog elindítói találták ki. A céljuk pedig, hogy a nagy gyártókon túl a hazai közönség megismerhesse a kisebb, kézműves csokoládéval foglalkozó vállalkozásokat is, akiknek termékei nem találhatók meg az áruházak polcain. A versenyre bárki jelentkezhet, bármennyi termékkel, a versenyzők a fődíjért folyó harcon túl különböző kategóriákban is megmérettetnek. Így idén volt például hozzáadott cukrot nem tartalmazó vagy a gyerekek kedvence elnevezésű kategória, de külön ízverseny volt a pisztácia és a mogyoró számára. A négyfős szakmai zsűri mellett 300 civil szavazhat, akik közt évek óta hírességek is szerepelnek. Oszvald Marika például szívesen kóstol azért, hogy kiderüljön, kié legyen az Év Szaloncukra díj. „A zsűri és a kóstolók másfél hétig tesztelik az édességeket, mert elég sokan neveznek, idén például 196 féle szaloncukorból állt össze a mezőny. Ezért is vagyok különösen büszke az első helyezésre” – mondja Vadócz Jenő cukrász, akinek karácsonyfájára mi más is kerülne idén, mint a fügés-diós saját kreáció.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány