Hímes tojások nyomában a Balaton körül

Nyuszicsaládok fából, óriás tojás nikecellből

Van, ahol közel 12000 darabbal díszítik a tojásfát, van, ahol több mint kétméteres óriás hímes tojást állítanak – érdemes húsvét hétvégéjén is felfedezni a Balaton környékét, akár biciklire pattanva.

Varjas Judit ismert tapolcai művész, egyik híres street art munkája a Malomtó melletti Halas Lépcső. A tavalyi húsvétra már készített a város Tojásparkjába egy másfél méter magas óriás tojást, idén már egyértelmű volt, hogy várták tőle az újabb alkotást. Úgy tűnik, újabb hagyomány teremtődik Tapolcán. „Tavaly édesapám és a párom segített abban, hogy elkészülhessen a hímes tojás. Közösen hálóztuk be a hatalmas nikecell formát, hogy glettelni, majd festeni lehessen. Idén már a város vezetésével karöltve készülhetett el a még nagyobb darab, én a munkámat és a festékeket adtam most hozzá – mondja Judit. – Három hét alatt készült el a mű, de szerettem volna valami plusz ajándékot is hozzátenni. Így jött az ötlet, hogy készítek a tapolcai ovisoknak 500 fatulipánt, amiket együtt festettünk meg, és „ültettük ki” a gyerekekkel az óvodák kertjébe. A célom, hogy élményt adjak nekik, hogy minél korábban átélhessék az alkotás örömét. Visszatérve az óriás tojáshoz, a motívumok terén szabad kezet kaptam. Megfestettem a város és a környék nevezetességeit: a tanúhegyeket, a vulkánt, hogy a borászati múltat is megidézzük, a Malomtó épületét és az ottani házak sorát, na, meg a saját munkámat, a Halas Lépcsőt is megörökítettem. De felfedezhető a tavasbarlang körvonala csónakkal, és rákerült a Batsányi Táncegyüttes egyik táncoló párja is. Az egészet növényi ornamentika öleli körbe.” Judit elmondja azt is, hogy bár maga a nikecell nem túl nehéz, a rákerült glettréteggel, az eső-, és UV-álló betonfestékkel a súlya 100 kg fölött van, és ugyanennyit nyom a talapzat is, hiszen ellen kell állnia a szélnek. Nem volt egyszerű a szállítás és maga a munkafolyamat sem, mert nincs rajta fogás. Volt hogy festőbakra, létrára volt szükség, a legalsó részek megfestéséhez pedig a földre kellett feküdni. A Tojásparkban sokan fotózzák még azokat a színes füzéreket is, amelyeket Judit tojástartókból készített, lefestett, majd párja, Janó flexszel feldarabolt. Ez a dísz is napokig készült. És hogy jövőre újabb alkotással bővül-e a park? Minden bizonnyal, hisz Judit nem szeretné a hagyományt megszakítani, de töri a fejét más meglepetésen is, elsősorban közös élményfestésekben gondolkodik.

Országos hírnévnek örvend a Balatonlellei Húsvéti Park, amely az önkormányzat és helyi intézmények támogatásával nyílt meg öt éve. Az idelátogatókat Horváth László, helyi fafaragó mester faragott nyuszicsaládja, 3D-s tojások, hatalmas tojásfa és óriásvirágok valamint húsvéti programok várják. A szomszéd településen áll a balatonboglári óriás tojás, díszítésként a település címerével, a szőlőtermesztésre utaló szőlőfürtökkel, a boglári tájjal és István király képmásával. A tojást még 2012-ben ajándékozta a testvérváros, Kalinovác a helyieknek.

Ha lehet ilyet mondani, Kéthely az igazi Balaton-parti húsvéti nyuszifőváros, az itt álló tojásfa ugyanis nagyjából 12000 darab tojást számlál. Természetesen itt is van hatalmas méretű tojás – több is –, illetve óriási, öt méter magas szalmanyúl, de készülnek világító tojásalagúttal, bicikliző és rollerező nyuszikkal. A 12000 darab tojás közt van üvegből készült, hímzett, fa-, és papírtojás is, rajtuk többek között a somogyi települések címerével. Aki szeretné, bővítheti az állományt saját készítésű darabbal, ha még felfér a fára… Plusz programként a sportosabbak bekapcsolódhatnak egy húsvétváró, 6,5 km-es helytörténeti sétába, ami a település környékét mutatja be az érdeklődőknek.

Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár melletti fákat díszíti több mint 750 kézműves tojás. Az ünnephez kapcsolódva pedig lesz tojáskeresés és különböző gyerekprogramok is. Nyuszifigurák tűnnek fel a balatonvilágosi Panoráma sétányon, vagy éppen a földvári polgármesteri hivatal előtt is. Szóval, aki keres, az talál – nemcsak hímes tojást, de rengeteg, a tavaszi ünnephez kapcsolódó családi programot, sport-, és kulturális rendezvényt a tó körüli településeken.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány