​Indul a farsangi szezon

Télűző programok a Balaton körül

A téli borongósabb napokon sem kell feltétlenül bekuckózni, az év végi adventi vásárok és a karácsonyi, ünnepi hangulat után máris itt van a farsang ideje. Aki finom szalagos fánkokat kóstolna, elmenne egy télűző, jelmezes buliba vagy csak pihenne egy jót, számos hotel kínálatában megtalálja a farsangi programokkal invitáló hétvégi ajánlatokat.

Egyre több a program a Balaton melletti települések, szállások, vendéglátóhelyek ajánlatában télen is. Hogy csak néhány példát említsünk: a Lellei Gasztro Farsangon a névadó település és a boglári vendéglátósok, borászok fogtak össze egy, a rendezvényre összeállított menüsorral, farsangi ételekkel, italokkal, élőzenével, maszkabállal. Gyenesdiáson február 13-án Húshagyó keddi fánkpartira várják az érdeklődőket, de természetesen itt is lesz zene, tánc és tombola, na meg fánkkirálynő és borkirály választás. Hévízen Asszonyfarsangra várnak mindenkit fergeteges hangulattal, a forralt bor mellett csizmaszaggató pálinkával és az ilyenkor elmaradhatatlan szalagos fánkkal, jelmezversennyel. Aki még több különlegességre vágyik, az menjen el február 10-én a nagyvázsonyi Lovasfarsangra. A felvonulás után a Kinizsi várnál télűző, zajos-maskarás felvonulás és kiszebáb égetés is lesz. De hasonló programokkal készülnek a Balaton mindkét oldalán további helyszíneken is, győzzünk válogatni!

Hogy mennyire mozgatja ez meg a térség iránti érdeklődést? Nézzünk néhány ajánlatot! A balatonfüredi Hotel Margarétában a farsangi csomag ára húszezer forint éjszakánként, ami a szálláson túl biztosítja a svédasztalos reggelit, a vacsorát, a Dalia Spa wellness részleg korlátlan használatát, só-, aroma- és fényterápiás szobával. Extraként szerepel a csomagban farsangi fánk és tea uzsonnára, két éjszaka esetén Farsangi All You Can Eat gasztrovacsora, lesz többek között vásár, gyereksarok és farsangi maszkkészítés is.

Az alsóörsi Hotel Larobában bár farsangi program nincsen, mindent visz a már tíz év óta megrendezett januári-februári disznóvágás. Antal Bernadett, a hotel menedzsere azt mondja, az előre foglalások jelzik, milyen népszerű rendezvénnyé nőtte ki magát, a következő február 16-18 közt lesz. „Természetesen maga a disznóvágás nem nálunk zajlik, de a feldolgozás igen, közösen a vendégeinkkel. Együtt töltjük a hurkát, a kolbászt, csinálunk disznósajtot és minden ilyenkor szokásos finomságot. Éppen ezért a ezeken a hétvégéken az étterem menüje is csupa disznóságból áll, ennek megfelelően készül a reggeli, az ebéd és a vacsora, szóval igazi, hagyományos disznótorossal várunk mindenkit. Az sem rettent vissza senkit, hogy a program a szabadban zajlik, nagyon hamar betelnek a foglalások. Idén hármat csinálunk, jövőre már négy disznóvágással készülünk, akkora az érdeklődés.”

Kutai Dóra, az alsópáhoki Kolping Hotel Spa és Family Resort marketing vezetője azt mondja, ők speciális helyzetben vannak, mivel az év 365 napján rengeteg népszerű, családokat megszólító rendezvénnyel, eseménnyel készülnek. A farsangi hétvégék így beleolvadnak az amúgy is izgalmas programokba. „Persze a gyerekek imádnak beöltözni, van, aki már hozza a saját jelmezét. Számukra külön farsangi programmal készülünk a Bobó Fun Parkban február 9-11 közt. Aki szeret bolondozni, kapja magára a maskaráját, és meg se álljon Bobóországig! Farsangi mulatság persze nincs fánk nélkül, mindenki kikísérletezheti, melyik a kedvence: a szalagos vagy a csöröge? Sőt, el is készítheti a kedvelt édességet közös éneklés és tánc mellett. A kicsit nagyobbak az Adrenalin Arénában próbálhatják ki magukat a mászófalakon, beltéri kötélpályával és trambulin mezőkkel. A szombati napot vidám farsangi buli zárja, a jelmezben érkezők egy finom fánkot is kapnak ajándékba.


Érdemes a távozás napjára még egy aktív programot betervezni, vagy akár az egész vasárnapot a szállodában tölteni. Azért is megéri ilyenkor kicsit meghosszabbítani a hétvégét, mert ebben az időszakban az év legalacsonyabb áraiból adunk kedvezményeket. Február 14-én, a Valentin-nappal indítva pedig télűző hosszú hétvégét tartunk.”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány