Lakatolj a Balatonnál!

Valentin-nap alkalmából új szerelmi lakatfalat avatnak

Világméretűvé nőtte ki magát a szokás, hogy a szerelmesek lakatokat tesznek hidak korlátjaira, vasrácsokra, különféle állványokra, ezzel is bizonyítva érzelmeik hőfokát és örök hűségüket. A Balaton partján is egyre több településen állítottak már lakatfalakat. Nézzük, hová érdemes elmenni Valentin-napon!

Az egyik legismertebb romantikus találkahely Balatonvilágoson, a Magasparton található a Panoráma-kilátónál. A fehére festett Sóhajok Hídja – amit sokan a Szerelmesek Hídjaként emlegetnek – korlátjai mellett számtalan szerelemlakat került az odaépített állványokra. A felirat szerint: „Az itt fogant szerelem múlhatatlan”. Csak remélni lehet, hogy azok szerelme is örökké tart majd, akik már egy meglévő kapcsolat megerősítése miatt tesznek ide lakatot.

A badacsonyi Rózsakő legendája Kisfaludy Sándor költőhöz kapcsolódik. Állítólag, ha egy pár tagjai ráülnek a kőre, még abban az évben összeházasodnak. A történet eredete szerint régi magyar költőnk és felesége, Róza szívesen üldögélt a lapos bazaltkövön. Innen egyébként a Rózsakő elnevezés is. A legendának köszönhetően jó néhány lánykérés történt már itt, persze akkor is érdemes errefelé kirándulni, ha csak egy igazán romantikus helyszínt keresünk a Balatonnál.

Zamárdiban, a Balaton Szíve téren lévő szobor szintén sok szerelmespár kedvence. Aki átnéz a szív alakú szobor nyílásán megkapó panorámában gyönyörködhet, a szeme elé tárul a Tihanyi Bencés Apátság. Visszatérve Valentin-napi főtémánkhoz: aki a Bakony felé veszi az irányt, az Berhidán is lakatolhat. A Kistó játszótere közelében ugyanis itt is szerelemkapu fogadja a párokat. A lakat felhelyezése után a kulcsot a helyi szokás szerint érdemes egy jól irányzott dobással a tó fenekére küldeni. Így a pár összetartozása örökre lakat alá kerül. Hogy működik-e? Érdemes kipróbálni.


A kenesei sétányon andalgóknak is érdemes kis szív alakú lakatot magukkal vinni, csakúgy mint a keszthelyi mólóra, Füredre vagy éppen Balatonlellére látogatóknak. Fonyódon a Hotel Balaton teraszán szerelemlakat központ áll. Az ötven méteres vaskerítésre bárki kirakhatja szerelmi zálogát, sőt, fotózkodni is lehet a hatalmas piros vasszív mellett. Bevált az értékesítési vezető, dr. Pohl Tibor ötlete, mert mint mondja, vannak visszajáró vendégeik ilyentájt Valentin-napon. Kivesznek egy szobát, elsétálnak a száz méterre található kikötőbe vagy a közeli piacra, és egy ilyen hétvégén megerősítik fogadalmukat.

Február 14-én vadonatúj lakatfalat is avatnak a Szántódpusztai Majorságban. A Szent Kristóf-kápolna mellett Valentin-napon, délután hat órakor várják a friss szerelmeseket és a régi párokat. Elég a lakatot magukkal vinni, a helyszínen gravírozást vállal a szántódpusztai Józsa András, így a nevek és a szerelmes üzenetek helyben elkészülhetnek. Azért is érdemes elmenni a Szent Kristóf-kápolnába és lefoglalni mondjuk egy nyári esküvőt, mert az ott kötött házasságok a falubeliek szerint örökké tartanak.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány