Menyasszonyok korcsolyában

Az együtt töltött idő felbecsülhetetlen kincs!

Bár az esküvők szezonja alapvetően a nyári hónapokra esik, egyre többen gondolkoznak el azon, milyen előnyökkel járhat a téli lagzi, mondjuk egy Balaton-parti szállodában. A döntéshez mi is hozzájárulunk néhány megfontolandó tippel.

Sokan úgy vélik, a természet szebb arcát mutatja tavasztól őszig, ám a Balaton körül is meg lehet találni azokat a helyszíneket, ahol télen is csodás esküvői fotókat lehet készíteni. „Nem menőbb egy menyasszony korcsolyával a lábán, akár a műjégpályán, egy gyönyörű pelerinben, mint a megszokott, beállított képeken? – teszi fel a kérdést Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének regionális vezetője, a balatonfüredi Hotel Margaréta igazgatója. – Emellett óriási előny, hogy a téli hónapokban kedvezőbb szállás- és rendezvényárak vannak, nincs tömeg, nem gond a násznép mozgatása, a parkolás, vagy más praktikus kérdés. Az ifjú párnak és a násznépnek kevesebb kompromisszumot kell kötni, és mi is sokkal rugalmasabbak tudunk lenni. Nem kell félni attól, hogy az időjárás mellett a hangulat is hűvösebb lesz, mert a rendezvényhelyszínek hangulata igazán meghitté varázsolható, még a korai sötétedés is ezt segíti elő.”


Sok más szálloda mellett a balatonfüredi Hotel Margaréta is egész évben nyitva tart, az éttermek szakácsai pedig kiemelt figyelmet fordítanak a szezonnak megfelelő fogások megalkotására. „A téli időszakban általában nagyobb szerepet kapnak a gasztronómiai és wellness szolgáltatások, és ilyenkor a szolgáltatók is kevésbé terheltek – folytatja Ágnes. – Az esküvői menü összeállításában mi nagy szabadságot adunk a pároknak, de a tételek összhangjában ragaszkodunk bizonyos szakmai elvekhez. Kapnak egy hosszú listát az általunk javasolt ételekről, de hozhatnak saját elképzelést is, igyekszünk mindent megvalósítani. A speciális étkezési igényeket is megoldjuk, amennyiben azt előre jelzik. Sajnos már a mindennapjaink része, hogy egy-egy vendég valamilyen étel-intoleranciában szenved, illetve egyre többen követik a vegetáriánus, vagy vegán étrendet is. Ezek a speciális ételek külön készülnek, illetve a felszolgálók számára is külön jelezzük az ültetési renden, hogy hol ülnek azok a vendégek, akit eltérően kell kiszolgálni. Egy lagzi kiemelt pillanata az esküvői torta feltálalása. A mi szállodánk több céggel is együttműködik, akik szebbnél szebb tortákat készítenek, és ami ebben az esetben is bizonyos: a cukrászok is könnyebben tudnak tortarendelést felvenni január-februárban, mint tavasszal vagy ősszel.

Mi mindig az évszaknak megfelelően öltöztetjük fel a szállodát. Az adventi fények, dekorációk, illatok már önmagukban különleges hangulatot teremtenek, és a lobbyban található látványkandalló is meghittebbé varázsolja a téli napokat. Az esküvői dekor tematikájában nincs határ! Láttuk már a gyönyörű rendezvénytermünket többek között hajós, levendulás, vintage, vagy éppen autóversenyzős tematikába öltöztetve, illetve mindenféle színű hangulatban.”

A téli esküvők nagy előnye, hogy szállást is könnyebben lehet találni, ami egy nyári szombat estére szinte lehetetlen küldetés. Ilyenkor érdemes akár az egész násznép részére két éjszakát is foglalni, így kényelmesen és hosszabban lehet készülődni, ünnepelni. „Sokan szeretik másnap a „morzsapartit”, ami nálunk nem a klasszikus értelemben az, tehát nem a maradék étel fogyasztásán van a hangsúly. A lényeg inkább az, hogy másnap is együtt van a család, a barátok, hisz a legtöbb pár azzal szembesül, hogy egy pillanat alatt elrepül az este, amire oly régóta készültek. De akár az esküvőt megelőző napon is összegyűlhet mindenki, hogy legyen lehetőség időt tölteni, beszélgetni. Aki tehát szeretné a nagy napot igazán a vendégeihez kapcsolódva megélni, megünnepelni, annak szívesen ajánlunk a téli időszakban kizárólagos szállodahasználatot is két napra. Ez mostanában azért is lehet fontos, mert egyre több barát, rokon él külföldön, akiknek egy napra nem kényelmes hazautazni, mert csak egy őrült rohanás lesz belőle. A Hotel Margarétában egy éjszakára az ifjú párnak gyönyörű lakosztályt biztosítunk térítésmentesen, sőt, igény esetén tudunk fodrászt, sminkest hívni a helyszínre. Az ünneplő családnak, barátoknak nincs más dolga mint wellnessezni, szaunázni, beszélgetni, nyugodtan készülni a nagy napra mi minden másról gondoskodunk.”

Több szálláson is van lehetőség fűtött teraszon vagy kerti piknikkel ünnepelni. A szabadtéri sütés-főzés télen is nagyon hangulatos, ha ég a tűz és a kezeket forralt bor melegíti, az különleges élmény.

„Bár egy kétnapos téli esküvő első hallásra nagy anyagi tehernek tűnik, egyre többször látjuk, hogy a pár nyíltan megbeszéli ezt a násznéppel. Érdemes ezt felvállalni, és akár osztozni a költségeken. Ha a házasulandók azt kérik nászajándékba a családtagoktól, barátoktól, hogy töltsenek velük két napot, és mindenki rendezze a saját szállásdíját, akkor egy soha vissza nem térő, minőségi időt és élményt ajándékoznak a párnak. A turmixgép vagy az étkészlet nem lesz emlékezetes ajándék, az együtt töltött idő viszont felbecsülhetetlen kincs!”

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány