Mi az erdőmerülés?

Feszültségoldás, relaxáció, feltöltődés – a Balaton-parton is

Többnyire a nők kísérletező kedvének köszönhetően terjednek el újabb és újabb mentálhigiénés, relaxációt vagy stresszoldást elősegítő módszerek. A vegán-, és jógatáborok, a különféle tematikára épülő női körökben való részvétel új ágazatai lettek a lélekkel, spiritualitással kapcsolatos tevékenységeknek. Ehhez hasonló célt szolgáló programlehetőség az erdőmerülés, aminek lényege a test és az elme lecsendesítése a természetben való megmerítkezés által. Hogy bővebben mit is jelent ez, arról Vásárhelyi Kriszta klinikai szakpszichológus mesél, az Erdőmerülés mozgalom egyik alapítója.

Az erdőmerülés segít azoknak, akik maguktól még nem találták meg a természetben való relaxáció, a csendes elvonulás módját. Alapja a japán sinrin-joku, magyarul erdőfürdőzés, amin egy kicsit módosítottak, hogy a magyarországi célcsoportok számára könnyebben emészthető legyen. „A program lényege, hogy segítsük a résztvevőket elmélyedni, megmerítkezni az erdő ingereiben úgy, hogy kialakuljon a tudatos jelenlét, az „itt és most”-ra való fókuszálás, ami pozitívan hat a mentális és a testi egészségre – mesél a módszerről Vásárhelyi Kriszta. – Rengeteg a mentális egészséggel kapcsolatos újdonság van a piacon, ez jól mutatja, milyen lelki kondícióban, egészségi állapotban vagyunk. Célunk, hogy az Erdőmerülés mozgalommal az emberek megtalálják a belső békét.”

Az erdőmerülésnél nem egy kimerítő és hosszú túrára kell gondolni, inkább egy nyugalmas sétára. Nem az a lényeg, milyen messzire jutunk el, a jelenlét a fontos, amihez hozzátartozik annak tudata, hogy minden, ami körülvesz minket, biztonságos és kiszámítható. „Az erdőmerülés programok során – legyen az vízparton vagy erdőben – különféle gyakorlatokkal segítünk lelassítani magunkat. Képessé kell válnunk arra, hogy letegyük a nyomasztó, stresszt okozó, zavaró gondolatainkat. Hatalmas élmény tud lenni, amikor erre több órán keresztül van lehetőségünk, de akár napi 5-10 perces gyakorlással is pozitív hatást lehet elérni. Ilyenkor bárhol is vagyunk, érdemes olyan helyet keresni, ahol zavartalanul üldögélhetünk, sétálhatunk, szemlélődhetünk, gyönyörködhetünk a természet szépségeiben, hangjaiban, illataiban. Ehhez jó néhány szép helyet találunk a Balatonnál is – folytatja Kriszta. – Vessük be minden érzékszervünket: nézzünk körül, milyen az égbolt színe, ha vízparton vagyunk, milyen a víz, a nádas látványa. Aztán foglalkozzunk a hangokkal, hallgassuk a vízcsobogást, a fák susogását, a madarak énekét, akár a távoli strandolók zaját. Jöhetnek az illatok: szagoljunk a levegőbe, érezzük meg a virágok, a víz illatát, majd lehet a tapintani valókkal is foglalkozni, belenyúlni a vízbe, megsimítani a növényeket, a part menti fákat. Érdekes élmény, ha tudatosan végig megyünk az érzékszerveken. Ízlelni is lehet, ha például viszünk magunkkal valamilyen finom uzsonnát.”

Egy vezetett programnál mindez nagyon gondosan felépített, ez sokat hozzáad az élményhez. „Bár csoportosak a programok, mindenki egyénként végez belső munkát. Ez nem terápia, inkább prevenciós munka, ami a feszültségoldásról, a relaxációról, a feltöltődésről, a pszichés stressz csökkentéséről szól. Megtanuljuk, hogyan lehet tovább is fenntartani ezt a pozitívabb mentális állapotot, hogyan tudunk esetleg önsegítő módon is a természethez fordulni. Lehet akár terápiás hatása is egy ilyen erdőmerülésnek, többször kaptunk olyan visszajelzést, hogy valaki egészen fontos személyes élményeket, válaszokat is kapott az erdőben szemlélődve. Általában több női résztvevőnk van, a férfiak inkább az aktív időtöltést kedvelik, és persze gyerekek is jöhetnek. Náluk nyilván figyelni kell a fokozottabb mozgásigény kielégítésére, és megérezni mire nyitottak.”

Néhány erdőmerülésre, relaxációra alkalmas erdő és meghitt környezet a Balaton mellett: Kereki vár és környéke, Nezde, Zamárdi Vaskereszt, Taliándörögdi Szent András rom, Lesence-környéki dombok, Kapolcs és Monostorapáti közti túraútvonal.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány