Mit várnak 2026-tól?
„Mindig kell újítani és kreatív ötletekkel becsalogatni a vevőket”
Megkérdeztük a balatoni régió 2025-ös nyerteseit, milyen évet várnak jövőre? Az biztos, hogy fagyiban, sütiben, jó borban és finom ételekben 2026-ban sem szenvednek hiányt a tó környékére érkező turisták.
Az idei Balaton Fagyija nyertes a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó lett MEKKóstollak fantázianevű, különleges, kecskesajtos ízű fagylaltjukkal. Hakkel Zsófia azt mondja, sokat hozzátett a Füge sikeréhez a versenyben való megmérettetés. „Ez a díj is motivál bennünket arra, hogy nagy lendülettel folytassuk a megkezdett utat, és különleges ízekkel, akár további versenyeken való részvétellel erősödjünk. A Balaton Fagyija meghozta az önbizalmunkat, így mindenképpen megújulva, kreatív energiákkal vágunk bele 2026-ba. Vannak nagyobb terveink is a kávézóval kapcsolatban, de nem szeretném elkiabálni, az biztos, hogy a műhelyt fejlesztjük, az eszközparkot bővíteni fogjuk jövőre.”
Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád Kávéház cukrászmestere a Balaton sütije idei versenyén tarolt. Hableány nevű kreációja elnyerte a fődíjat, míg a Balaton kincsei nevű desszertje a mentes kategória győztese lett, de megnyerte az Év Szaloncukra verseny szakmai kategóriájának aranyérmét is 2025-ben. „Jó volt az idei év, sok örömet hozott, ami inspiráló. A jövőt tekintve is csak azt tudom mondani, hogy versenyezni kell, törekedni a fejlődésre. Mi már készülünk a márciusi Ország Tortája versenyre, csakúgy, mint a Balaton Fagyijára vagy az Év Fagylaltja megmérettetésre. Gondolkodunk abban is, hogy a györöki strandon lévő Fagyipontot már márciusban kinyitjuk. Az én mottóm, hogy sosem szabad megállni, fontos mindig újítani és kreatív ötletekkel becsalogatni a vevőket.”
Az Androsics Borbirtokon készítették 2025-ben balatoni borrégió legjobb vörösborát. Androsics Ferenc azt mondja, reméli, hogy a következő év fordít valamit az utóbbi évek trendjén, ami nem nagyon kedvezett a borászoknak. „Próbáljuk felrázni a piacot a régióban. A pincészetek egyesével, de közösségi megjelenésben is: ennek jegyében született meg néhány éve a Balatonbor. Hiszek abban, hogy ezáltal a saját márkánk elismertsége is jobb lesz. Én az összefogásban látom az ágazat jövőjét, jó lenne, ha itthon és külföldön nőne a balatoni borászatok, de úgy általában a magyar bor népszerűsége 2026-ban.”
Tamási Zoltán a balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró konyhafőnöke csak 28 éves, úgyhogy még sok verseny és remélhetőleg sok szép siker áll előtte. Idén indult először és meg is nyerte Az év strandétele versenyt, egy különleges bivalytatárral. „Hozott plusz vendégeket a verseny, ezt inkább a nyári szezonon kívül látjuk. Éppen ezért téliesítjük a helyet. Az a terv, hogy 2026-ban egész évben nyitva leszünk. Ez talán a legfontosabb, ami a jövőt illeti.”


