Szenvedélyük a sport – otthonuk a Balaton

Futóversenyek és a világ legnagyobb tojásos szendvicse

Nem csak a futás szerelmeseit várják, de persze azért a főhangsúly a sporton van két déli parti, tavaszváró eseményen is. Akinek húsvétkor nem csak a főtt sonka lebeg a szeme előtt, de kicsit mozogna is, menjen el Siófokra és Balatonszárszóra!

A tömegsport-rendezvényeken még újoncnak számító Run/Time Élménysport Balaton megálmodóinak küldetése az egész éves sportolás népszerűsítése és a Balaton egyedülálló szépségeinek felfedezése, ünneplése az év minden időszakában. Gutman-Zsakovszky Zsuzsanna a Balatonszárszói Télapó Futás és a BalatonVadóca Tavaszi Futónap futóverseny egyik kitalálója azt vallja, hogy a sportolás, akármilyen szinten is űzzük, hozzájárul testi-lelki egyensúlyunk megőrzéséhez és segít a legmélyebb szakadékból is kimászni. Nincs más hátra, mint futócipőt húzni és belevágni! „A férjemmel mindketten hobbifutók vagyunk, és amióta gyermekünk született, szerettünk volna családként is sportos és kikapcsoló rendezvényekre járni. Szerencsére a Balatonon is számos ilyen rendezvény elérhető, de szerettünk volna saját otthonunkban, Balatonszárszón is útjára indítani egy ilyen jellegű kezdeményezést. Így jött létre a decemberi télapó futás. Nagy örömünkre szolgált, hogy tavaly a hideg ellenére az ország minden szegletéből, sőt Szerbiából és Ausztriából is érkeztek hozzánk versenyzők, így végül több mint 200 versenyző tartott velünk. Ezek után nem volt kérdés, hogy szeretnénk tovább fejlődni és és bővíteni a repertoárt egy tavaszi futós programmal. A koncepciónk az, hogy ne csak a sportot szeretőket célozzuk meg, hanem a családi programok után áhítozókat is. Ébred a természet, jó kint lenni a szabadban, érdemes felhívni a figyelmet a vidéki balatoni élet szépségeire. A Tavaszi Futónap kísérőprogramja a déli part vidéki ízeit szeretné megmutatni az érdeklődőknek: a környékbeli, kötcsei, balatonszemesi balatonőszödi, szóládi és persze szárszói kistermelők, vállalkozók termékeivel találkozhatnak, akik ellátogatnak hozzánk. Egyébként mi magunk is jártasak vagyunk a termelői élet szépségében-nehézségében, családi vállalkozásunk a Gutman Borpince, melynek a kistermelői vonalát neveztük BalatonVadócának, innen az április 6-i rendezvény elnevezése, ahol kreatív gyerekprogramok is lesznek.”

A futáshoz online nevezés szükséges, az edzettebbek kipróbálhatják magukat félmaratoni távon, de lesz 10 és 5 km-es futás és váltó, a hobbifutóknak 1300 méteres táv, melyeken chipes időmérést biztosítanak. A legkisebbek pedig 400 méteren, Füred Kapitány KisCsibe Futamán próbálhatják ki magukat. Ha idén minden jól megy, Zsuzsannáék jövőre a tavaszi és a téli program mellé szüret környékére egy őszi futóversenyt is szerveznek. Addig is itt az április 6-i rendezvény, amit ha esik, ha fúj megtartanak!

Szárszó szomszédságában húsvétkor lesz négynapos minifesztivál, a Siófoki Nyuladalom. Március 29-étől április 1-ig minden bizonnyal megtelik a Fő tér. Szuper programok sora vár minden korosztályt: koncertek, nyúlderbi, bűvész show, tojásfa díszítés, tánciskolák előadásai, népi játékok, versenyek és számos kitelepülő teszi felejthetetlenné az eseményt.

A Balatuning Egyesület pedig itt is futóversennyel készül. „2016 óta szervezünk sporteseményeket Siófokon – mondja Molnár Éva, az egyesület elnöke. – Húsvétkor már hagyomány nálunk a tojás-, és nyúlfutam. Amatőr verseny, kifejezetten a családok részére, hisz a kocogó szülők mellett a gyerekek számára is van rövidebb táv, amit akár rollerrel, görkorcsolyával vagy kisbicajjal is lehet teljesíteni. A mostani futónap húsvét vasárnapján lesz a városi Nyuladalom keretén belül. A gyerekek motiválására extra ajándékokat, playmobil figurákat hoz nekünk Füred kapitány. Miután a futók beérkeznek, az irodát átalakítjuk tojásevő-, és pucoló verseny helyszínné, és tojáskirályt választunk. Déli 12 órától pedig megpróbáljuk feltálalni a világ legnagyobb tojásos szendvicsét, ami 80 cm-es kenyerekből lesz összeépítve, tíz sörpadon fut végig, ami azt jelenti, hogy körülbelül 15 méteres lesz. Készülünk teljesen húsmentes, csak tojásos töltelékes és baconos szakaszokkal is, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Minden egyes program ingyenes, csak helyszíni nevezéshez kötött, a szendvicsből csak az ehet, aki rendelkezik majd rajtszámmal.”

Éva nagy örömmel meséli, hogy szerte az országból érkeznek családok a rendezvényre. Mivel nyáron rengeteg a programlehetőség, ezzel a tavaszi, húsvéti eseménnyel szeretnék megmozgatni az embereket.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány