Történelmi emlékhelyek nyomában

Balatoni programok a forradalmi hosszú hétvégére

A világ számos helyén hatalmas programturisztikai értéke van egy város vagy régió történelmi emlékhelyeinek. Érdemes ilyen szemmel is körülnézni a Balatonnál. Itt a március 15-i hétvége, pattanjunk biciklire vagy fogjuk a családot, és kiránduljunk – kicsit másképp…

„A Balaton és környéke tele van olyan honvéd és huszár-emlékművel, az 1848-49-es szabadságharcot idéző szoborral, sírhellyel, amelyeket főként közép-és kisiskolás gyerekeinkkel érdemes felkeresni. Izgalmas információkkal, érdekes történetekkel felvértezve nem vallunk kudarcot. Ehhez persze kell némi előkészület, de ennyit megér egy élményekkel teli kirándulás lehetősége, amit aztán később a gyerekek felidézhetnek, beépíthetnek iskolai tanulmányaikba is – véli Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. – Az ilyen balatoni emlékhelyek meglátogatása a történelmi lexikális tudáson túl, jóval többet jelent. Minden egyes emléktáblának, szobornak, sírnak olyan üzenete van, ami segítheti a fiatalok kötődését a régióhoz, erősítheti magyarságtudatukat. Turisztikai célpontként való megjelenítésük összeköti a múltat és a jelent.”

A szövetség közleménye szerint szinte minden tó környéki településnek megvannak a maga hősei. Nevüket, haditetteiket számos emléktábla, sírhely őrzi. Ezzel párhuzamosan több olyan szobor is található a Balatonnál, amelyek előtt érdemes ezen a hétvégén egy pillanatra megállni, és emlékezni az 1848-as forradalom hőseire.


A világ első Kossuth-szobra

Kevesen tudják, hogy Kossuth Lajos egykori kormányzó első köztéri szobrát is Balaton mellett állították fel, a mai Balatonszabadi területén, 1894-ben. Mindez az osztrák-magyar monarchia idején igen bátor tettnek minősült. Ezt követően Balatonkenesén és Almádiban is állítottak hasonló szobrot. Több más forradalmi emlékmű mellett ezekhez is érdemes elbiciklizni mondjuk egy kerékpáros kirándulás alkalmával. A Badacsony környékén kirándulók felkereshetik Pöltenberg Ernő honvédtábornok díszsírhelyét, aki huszár századával részt vett többek között a pákozdi és az isaszegi csatában, katonái többször is megfutamodásra kényszerítették az orosz és az osztrák csapatokat. A forradalom végén, ahogy a többi aradi vértanút, őt is halálra ítélték, Pöltenberg volt az, aki elsőnek lépett a bitófa alá. Családja Badacsonyban talált otthonra, síremlékük a badacsonytomaji temetőben található.

Ha a déli partot vesszük célba, Siófokon Somogyi József nevét érdemes megjegyezni. Bár nem Magyarországon született, hanem Angliában, ő is részt vett a forradalmi harcokban. A fegyverletétel után egy titkos összeesküvés tagjaként célul tűzte ki a Habsburg-ház megdöntését, emiatt húsz év börtönre ítélték. Emlékműve és sírhelye Siófok-Kiliti városrészben található. A környéken több más történelmi zarándokhely is van: ilyen a kőröshegyi Gaál György református lelkész sírja, akit a szabadságharc idején elmondott beszédei miatt rosszakarói feljelentettek és akit emiatt szintén húsz év börtönbüntetésre ítéltek.

A temetői turizmus is a kultúra része

„A Balaton környékén még legalább 20-30 olyan történelmi sírhely, emlékmű található, amelyekre érdemes volna a helyi településvezetőknek és turisztikai szakembereknek az eddigieknél is nagyobb figyelmet fordítani, hisz mindez újabb turistákat hozhatna a településekre. Különösen ilyenkor, a márciusi ünnep közeledtével – mondja Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója. – A temetők turizmusban való szerepéről számos tanulmány és tudósítás született, ezek jó példával szolgálhatnak a balatoni régió számára is. Amerikában létezik olyan temető, ahol hivatalos idegenvezető mesél az ott nyugvó hős katonákról, de Európában is számos olyan sírkert található, amelyet az átlagnál több turista felkeres. Elég csak a kolozsvári Házsongárdi temetőre vagy a párizsi Pére-Lachaise-re gondolni. Ezekben a városokban a temetők kiemelt turisztikai célpontok, elengedhetetlen állomásokká váltak a helyi történelem, kuktúra iránt érdeklődők körében.

Aki az egész hosszú hétvégét a történelemnek szenteli, meglátogathatja többek között az ajkai városi köztemetőben Parragh Lajos honvéd hadnagy síremlékét, az alsóörsi művelődési ház emléktáblán elolvashatja, ki volt May János honvéd százados, vagy kilátogathat ugyancsak Alsóörsön a temetőbe, Vargha Lajos honvéd százados síremlékéhez. A badacsonytomaji Alsó temetőben Csala Gergely honvéd huszár végső nyughelye található, a másikban a már említett Pöltenberg család és Szívós István honvéd őrnagy sírja áll. Nem messze onnan, Tördemicen a Régi temetőben róhatjuk le tiszteletünket Pados János egykori tábori lelkész nyughelyénél.

Balatonalmádiban a kikötő melletti Öreg park ad otthont egy 1848-as emlékműnek, itt Kossuth és Petőfi szobor is található. Balatonfüreden pedig – ami a reformkori hírességek kedvelt üdülőhelye volt – számtalan emlék kapcsolódik a szabadságharc idejéhez. Itt van a
Kossuth-gyógyforrás, a Balatoni Pantheon, amelynek emléktáblái egy része ehhez az időszakhoz köthető. De érdemes elmenni a Jókai Múzeumba, megnézni a kiserdei Füredi Színház oszlopait vagy éppen a Tagore-sétány emléktábláit többek között Noszlopy Gáspár 1849-es partra szállásáról. Füred mellett az arácsi temetőben nyugszik Lonkay Antal honvéd őrnagy, a Vázsonyi úti temetőben pedig Csordás László honvéd sírja található.


Kossuth emlékből is van jó néhány, ilyen például a kenesei Kossuth szobor, vagy a falumúzeum Kossuth emlékei. A temetőknél maradva, érdemes ellátogatni Káptalantótiba és mondjuk a vasárnapi piacozást összekötni Ádám József honvéd hadnagy sírjánál tett tisztelgéssel. A mencshelyi evangélikus lelkészlak emléktáblájáról kiderül, hogy Blajsza János lelkész bujtatta 1849 nyarán Kossuth gyermekeit. A Halom-hegyre Kossuth születésének 100. évfordulójára kilátót építettek. De számos történelmi emlékhelyet találunk, ha elmegyünk Sümegre, Tapolcára, a vászolyi temetőbe vagy épp a Szentantalfán található emlékparkba, ahol egy márványtábla őrzi a község azon lakóinak nevét, akik részt vettek az 1848-49-es szabadságharcban.

Aki felkészülten szeretne nekivágni a hétvégi kirándulásnak, az interneten rengeteg információt megtalál arról, hol voltak csatározások a Balatonnál. 1848 szeptemberében például a karádi nemzetőrség a népfelkelőkkel karöltve verte meg a Jellasich utánpótlását védő csapatokat. A korabeli sajtóból az is kiderül, hogy 1898. március 15-én Karádon megvendégelték a volt 48-as honvédeket. Hat öreg vitéz élt már csak, akik a meghatottságtól könnyes szemmel költötték el a vacsorát, de aztán a jó bor megvidámította őket, az este végén még táncra is perdültek.

Kossuth holttestét egyébként ugyanezen a napon szállították haza különvonattal Torinóból. A gyászoló tömeg a vasútvonal egész hosszában sorfalat alkotott. Így volt ez a Balaton déli partján is, ahová a megye délebbi vidékeiről százak-ezrek érkeztek, hogy leróják tiszteletüket.

Balaton Fejlesztési TanácsBalatonBIKE365Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány